Wat kost nu een stukje walnootzeep?

Walnootzeep is een biologisch product dat met de hand gemaakt wordt. Daardoor lopen de prijzen van de zeep ook al snel op naar zo’n vijf euro per stuk. Ieder stuk is uniek omdat het met de hand gemaakt wordt. Je zult niet snel twee precies dezelfde stukken aantreffen.

Waarom is het zo duur?

Walnootolie is een vrij kostbaar ingrediënt en dat drijft ook de prijs aardig omhoog. Het productieproces van de zeep is vrij arbeidsintensief en het duurt ook geruime tijd voordat de zeep voldoende gedroogd is om gebruikt te kunnen worden. Bij massaproductie worden hiervoor allerlei chemische middelen toegevoegd die dit proces bespoedigen en er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de zeep lekker schuimt. Deze kunstmatige hulpstoffen zijn voordelig maar als je er een natuurlijk alternatief voor zoekt zal de zeep al snel duurder uitvallen.

Duurdere maar wel een goede keuze

Walnootzeep kost dan wel wat maar dat heb je ook wat. Je hebt een goede en milde zeep die de huid hydrateert en veilig is in gebruik. Vind je de zeep toch wel wat duur in aanschaf? Dan kun je er ook voor kiezen om de zeep zelf te maken.

Maak je eigen walnootzeep

Zelf zeep maken is niet eens zo moeilijk en er zitten ook best wat voordelen aan. Het eerste voordeel is dat je wanneer je zelf zeep maakt precies weet wat er allemaal in zit. Je hebt bepaalde bestandsdelen altijd nodig maar je kunt producten waar je bijvoorbeeld allergisch voor bent weglaten en vervangen door iets anders. Bovendien komen er bij handgemaakte zeep ook geen chemische bijproducten aan te pas. Je houdt de zeep net zo zuiver als je zelf wilt. Walnootolie kun je gewoon kopen in Nederland en als je deze niet kunt vinden in de winkel kun je het ook nog altijd bestellen via internet. Op die sites vind je ook allerlei grondstoffen die je nodig hebt voor het zelf maken van zeep. Deze zijn goed te betalen en je kunt er veel stukjes van maken waar je lang mee kunt doen.

Zeep maken is niet moeilijk

Zelf zeep maken ingewikkeld en langdurig? Nee hoor, het is alleen een kwestie van proberen en doen. Niet alleen de zeep maken op zich is belangrijk, je dient van tevoren ook goed te bepalen wat voor jezelf belangrijke eigenschappen zijn waar je zeep aan dient te voldoen. Als je bijvoorbeeld graag een bepaalde geur aan je zeep wilt maken ga je op zoek naar de grondstof die je daar voor nodig hebt. Kies bijvoorbeeld eens voor rozenolie maar dan wel eentje die op biologische wijze gemaakt is.

Begin klein

Als je zeep gaat maken weet je misschien niet hoe je het beste begint. Kies er in het begin voor om een wat kleinere hoeveelheid te maken. Stel dat de geur je niet bevalt of je vindt de zeep niet zo fijn in het gebruik dan zit je met een enorme hoeveelheid te kijken die je liever niet wilt gebruiken. Als het wel goed gelukt is kun je in een later stadium altijd nog meer maken. Grote hoeveelheden ineens zijn natuurlijk relatief gezien wel voordeliger. Zeep heeft de eigenschap dat je er kleinere stukken van kunt snijden dus je hoeft niet bang te zijn dat je met een onhandelbaar groot stuk komt te zitten. Is het nog niet precies zoals je het bedoeld had? Doe dan gewoon een nieuwe poging. Zeep maken doe je aan de hand van een recept waarin de ingrediënten en de werkwijze vermeld staan. Zodat het zelf maken voor iedereen mogelijk is.