Beroemd en traditioneel – Aleppo zeep

Seifenklassiker: Die Aleppo Seife mit Olivenöl und Lorbeeröl

Aleppo Seife

Aleppo zeep is al heel lang bekend. De zeep is niet alleen erg populair in eigen land, want ook in Duitsland wordt Aleppo zeep gewaardeerd. Maar wat is het precies en wat maakt zeep uit Syrië zo bijzonder?

(Lees vanwege de huidige situatie in het thuisland van Aleppo zeep ook dit artikel: Zeep uit de oorlog )

Interessante feiten over het thuisland van Aleppo zeep

Aleppo, met een rijke geschiedenis, ligt in het noorden van Syrië. De stad werd voor het eerst genoemd aan het eind van de 19e eeuw voor Christus. Tijdens haar bewogen geschiedenis was het een Aramees, Assyrisch en Perzisch koninkrijk totdat de stad in 64 voor Christus werd veroverd door de Romeinen. Daarna behoorde het lange tijd tot het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk.

De stad werd pas Syrisch toen in 1946 de Syrische staat werd opgericht. In de Middeleeuwen was Aleppo een belangrijk handelscentrum, omdat de stad op het kruispunt van belangrijke handelsroutes lag. De handgemaakte Aleppo zeep was toen al verkrijgbaar. in 1986 verklaarde UNESCO de stad tot Werelderfgoed vanwege haar geschiedenis en gebouwen.

Aleppo zeep is weer verkrijgbaar

De oorlog in Aleppo heeft ook de aanvoerketen naar Duitsland onderbroken. Van de ongeveer 100 voormalige zeepfabrieken zijn er nog maar een paar over. Sommige zijn naar de omliggende gebieden gevlogen, deels ten noorden van Aleppo naar de stad Afrin. Daar produceren 10.000 olijfbomen nu weer olie, die samen met laurierolie de basis vormt van Aleppo zeep. Sindsdien kan Aleppo zeep weer worden gekocht op jislaine.de.

Geschiedenis van Aleppo zeep

De beroemde Aleppo zeep wordt al meer dan 1000 jaar geproduceerd volgens traditionele zeeprecepten. Het wordt beschouwd als een speciale natuurlijke zeep en de geheime kennis van het recept en de productie werd eeuwenlang nauwlettend bewaakt door de Aleppo zeepmakers. Deze kennis en kunde wordt vandaag de dag nog steeds bijna onveranderd gebruikt in de traditionele zeepfabrieken, waarvan de meeste oude familiebedrijven zijn.

Lees ook dit recentere artikel –>
Zeep uit de oorlog

De traditionele zeepproductie van Aleppo zeep

Voor de traditionele productie van Aleppo zeep worden alleen olijf- en laurierolie en natriumcarbonaat gebruikt. De olijfolie wordt gemengd met het natriumcarbonaat opgelost in water in grote kookpotten en verhit tot ongeveer 200 graden.

Onder voortdurend roeren wordt het mengsel gekookt tot het zich splitst in glycerine en natriumzout. De tijd van dit zogenaamde uitzouten wordt bepaald door de kookmeester. De laurierolie wordt kort van tevoren toegevoegd. De sodaoplossing wordt dan weggepompt en het overgebleven zeepmengsel wordt gewassen met water tot het loogvrij is.

Nadat het water is afgekoeld en verdampt, wordt het groene zeepmengsel uitgesmeerd op een vlakke ondergrond en gladgestreken. Hierdoor wordt de zeep hard en kan hij verder worden verwerkt. Hiervoor snijden de zeepmakers de zeepstaafjes met de hand uit en stempelen ze met de stempel van de fabrikant. De natuurlijke zeep wordt dan gestapeld en 6-9 maanden in goed geventileerde ruimtes gedroogd. Tijdens dit proces verandert de oorspronkelijke groene kleur van het oppervlak in oker.

Olijf- en laurierolie voor de fijnste natuurlijke zepen

In het verleden werden alleen oliën van de lokale olijventeelt gebruikt om Aleppo zeep te maken. Deze zijn al lang niet meer voldoende en in de zeepfabrieken wordt nu olijfolie uit het hele Middellandse Zeegebied gebruikt.

In kleinere oliefabrieken wordt de olie nog op traditionele wijze geproduceerd, terwijl in de grote fabrieken al lang moderne processen worden gebruikt. Er zijn echter vier fasen in de productie van de olie in beide.

Het is belangrijk dat de olijven zo snel mogelijk na de oogst in de oliefabriek aankomen, omdat na de oogst oxidatie optreedt die een negatief effect heeft op de vetzuren. Daar worden de olijven eerst ontdaan van bladeren en andere onzuiverheden en gewassen. Daarna worden ze vermalen tussen granieten blokken tot een homogene pasta. Deze wordt geperst en vervolgens gescheiden, d.w.z. de waterige componenten worden gescheiden van de olie. Het resultaat is pure olijfolie.

De echte laurierstruik komt ook oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Laurierolie wordt ook verkregen door persing. Het proces is hetzelfde als bij de productie van olijfolie. Voor de persing worden de bladeren en vruchten van de struik gebruikt. Olijfolie bevat veel onverzadigde vetzuren, die de huid beschermen. Het heeft ook een hoog vitamine E-gehalte. Laurierolie heeft daarentegen een antiseptische werking.

Werking en gebruik

Olijfolie is in zuidelijke landen altijd al gebruikt voor huidverzorging. Het voedt de huid, maakt haar glad en soepel en geeft haar een natuurlijke beschermlaag. Laurierolie zou helpen bij een vette huid en heeft antibacteriële eigenschappen. Laurierolie kan de huid echter irriteren, dus als je een gevoelige huid hebt, moet je de natuurlijke zeep eerst voorzichtig uitproberen. De zeep kan worden gebruikt voor het reinigen van het hele lichaam en voor het wassen van het haar. De natuurlijke zeep van Aleppo is ook ideaal als geurdispenser in de kledingkast.

Maak je eigen Aleppo zeep

Als je zelf zeep wilt maken, raden we je aan een olijfoliezeep te koken die lijkt op Aleppo zeep. Olijfolie en een kleine hoeveelheid laurierolie worden gebruikt om klassieke Aleppo zeep te maken. De natuurlijke zeep is niet geparfumeerd en niet gekleurd. Je moet er goed op letten dat de zelfgemaakte natuurzeep lang droogt en rijpt. De minimale rijpingstijd is 6 maanden.

Tip**: Je kunt de vetten en oliën en andere accessoires kopen bij de
Natuurproductenwinkel Dragonspice.de!

Probeer Aleppo zeep

Als je nu nieuwsgierig bent geworden en niet wilt wachten tot je zelfgemaakte natuurlijke zeep gerijpt is, kun je de originele Aleppo zeep proberen. Deze is verkrijgbaar in verschillende soorten. En hier kun je de Aleppo zeep** krijgen:

[amazon box=”B002GH5LLI,B01N3BIFXU,B0036QL860″ grid=”3″]

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: