Arganolie uit Marokko – voor lichaam, geest en ziel

Arganöl aus Marokko
© luisapuccini - stock.adobe.com

Arganolie uit Marokko, goudglanzend van kleur met een licht nootachtige smaak, wordt steeds meer gebruikt in dit deel van de wereld. Deze eeuwenoude traditie uit Marokko maakte eind jaren negentig de sprong naar Europa en is hier geleidelijk aan steeds populairder geworden.

In Marokko heeft de olie al lang een hele industrie gecreëerd: van de verzorging van de arganbomen tot de oogst, de productie en het transport, vele duizenden mensen leven nu van arganolie.

Arganolie** wordt gewonnen uit de arganvrucht van de arganboom. Deze boom draagt slechts om de 2 jaar vruchten. Het productieproces is meer dan complex en wordt meestal nog met de hand gedaan door Marokkaanse Berbervrouwen. In overeenstemming met de traditie. Het kost ongeveer 8 uur handenarbeid en een indrukwekkende 30 kg arganboomvruchten om slechts 1 liter olie te produceren. Dit verklaart ook waarom arganolie van hoge kwaliteit een van de duurdere plantaardige oliën is.

Arganolie uit Marokko – voor huid, haar en smaakpapillen

De toepassingsgebieden van arganolie zijn onderverdeeld in lichaamsverzorging voor huid en haar (natuurlijke cosmetica) en gebruik in de keuken.

Arganöl in der Kosmetik
Productie van arganolie

Geroosterde arganolie uit Marokko, waarbij de noten kort voor de productie boven een vuur worden geroosterd, is vooral populair in de keuken voor het verfijnen van warme en koude gerechten zoals frisse salades of smaakvolle desserts. Met zijn nootachtige smaak voegt het een zekere pit toe aan elk gerecht.

Het belangrijkste toepassingsgebied is echter duidelijk lichaamsverzorging. Het kan worden gebruikt als pure, ongeroosterde olie of worden verwerkt in crèmes, shampoos, behandelingen, conditioners, gezichtsmaskers en vele andere cosmetische producten. Natuurlijk kun je pure arganolie ook gebruiken in zelfgemaakte cosmetica. Dankzij het zeer hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren en ingrediënten zoals vitamine A en antioxidanten, is arganolie een uitstekende huidverzorgingsolie voor de droge, gevoelige en rijpere huid. Arganolie kan zelfs worden gebruikt in zeep. Vanwege de vrij hoge prijs wordt het echter niet gebruikt als basisolie, maar eerder als actief ingrediënt of supervettende olie in zelfgemaakte zepen.

In de huidverzorging is het echter ook aan te raden om het als pure olie te gebruiken: masseer het gewoon zachtjes in de aangetaste delen van de huid of masseer het ’s nachts in het haar of de haarpunten en was het de volgende ochtend weer uit – bijvoorbeeld met een arganolie shampoo van Arganoel-Zauber.

Arganolie uit Marokko – pas op voor reclames!

Niet alles wat adverteert met “met arganolie” bevat ook daadwerkelijk een significante hoeveelheid arganolie! De reclame-industrie in de cosmeticasector heeft nu ook de populariteit van arganolie onder gebruikers onderkend. Helaas heeft dit ertoe geleid dat veel producten worden aangeprezen als producten die arganolie bevatten.

Het is echter zelden of nooit duidelijk hoeveel arganolie er daadwerkelijk in zit. Een bodycrème van 250 ml kan bijvoorbeeld slechts 0,1% arganolie bevatten. Dat is het equivalent van 0,25 ml – een belachelijk kleine hoeveelheid. Als je het niet zeker weet, kijk dan naar de INCI-lijst (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) op de fles van het cosmeticaproduct. Dit is waar fabrikanten alle ingrediënten van het product moeten vermelden in aflopende volgorde van hun gehalte in het product. De INCI-naam voor arganolie is Argania Spinosa Oil of Argania Spinosa Kernel Oil . Als je deze naam onderaan de INCI-lijst vindt, kun je ervan uitgaan dat het product slechts een zeer kleine hoeveelheid van de hoogwaardige olie bevat. In zulke producten zit de dure olie meestal alleen maar zodat de fabrikant het op de verpakking kan vermelden. Het heeft echter geen echt voordeel in het eindproduct.

Toch mag er nog steeds reclame voor worden gemaakt. Maar hoe kunnen consumenten zichzelf beschermen? Dit is relatief moeilijk, er is geen eenvoudige formule.

Een eerste indicator is de prijs van het product: een product van 100 ml voor €2,3 of €4 kan nauwelijks een significante hoeveelheid arganolie bevatten. Arganolie is erg duur – een van de duurste oliën ter wereld – vanwege de beperkte oogst en het complexe productieproces.

Als je pure arganolie uit Marokko wilt kopen, moet je een kijkje nemen op Dragonspice.de ** – een geweldige winkel voor natuurlijke oliën, vetten, essentiële oliën, kruiden en meer.

Maar waarom is arganolie zo populair?

Het is rijk aan vitamine E, heeft een bewezen antioxiderende werking, levert waardevol vocht en versterkt huid- en haarcellen op de lange termijn. Beschadigd haar ondergaat een merkbare positieve verandering na een relatief korte gebruiksperiode.

Het wordt ook gebruikt om verschillende vormen van ziekten te behandelen, zoals neurodermitis (om jeuk te verminderen) of psoriasis.

Arganolie – het wondermiddel voor alles?

Helaas is dit niet het geval. Elk lichaam, elke persoon, elk organisme werkt anders en reageert anders. Wat voor de één geweldig werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet – of erger nog, het kan uitslag of iets dergelijks veroorzaken.

Arganolie wordt met veel succes gebruikt tegen veel dingen, maar iedereen moet voor zichzelf uitvinden of arganolie een oplossing is die voor hem of haar werkt.

Dingen waar je op moet letten bij het kopen van arganolie

Zoals al beschreven is arganolie erg duur in vergelijking met andere oliën zoals olijfolie. Je moet daarom argwanend zijn bij aanbiedingen waarbij 100 ml maar €5 of €6 kost. Dit zou het vermoeden kunnen wekken dat er een inferieure olie is toegevoegd. Helaas is dit vaak het geval met de bekende olijfolie (zoals te lezen is in verschillende artikelen in vakbladen of op internet).

De geur moet licht nootachtig zijn. Sommige mensen ervaren de geur als licht “muf”. Dit is prima en spreekt in het voordeel van de absolute kwaliteit van de olie. Dit verdwijnt heel snel na het aanbrengen, binnen een paar minuten.

In de regel ruikt de olie iets anders van partij tot partij. Dit komt door het natuurlijke productieproces. De arganzaden worden in verschillende stadia van rijpheid verwerkt. Vergelijkbaar met de appelboom: elke appel aan een boom smaakt net iets anders. Afhankelijk van hoeveel zon enz. hij heeft gekregen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je hier kleine verschillen opmerkt. Integendeel, dit spreekt in het voordeel van de natuurlijke kwaliteit van de pure arganolie van hoge kwaliteit.

Ontdek bijpassende producten

[amazon box=”B06Y2FXS88″]
[amazon box=”B01FYFK2R6″]
[amazon box=”B072DXS28N”]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API