Beste tandpasta

Welke tandpasta is het beste voor je?

Om een lekker schoon gevoel in je mond te hebben en een frisse adem poets je regelmatig je tanden. De meeste mensen gebruiken hier ‘gewone’ tandpasta voor die je bij de supermarkt of drogist kunt kopen. Maar wist je dat er ook natuurlijke tandpasta bestaat die zeker zo goed is om je gebit schoon en gezond te houden?

Toevoeging fluoride

Aan de tandpasta die de meeste mensen gebruiken is fluoride toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat het glazuur van je tanden versterkt wordt en je minder snel gaatjes krijgt. Fluoride is echter ook een giftige stof. Als je je tanden gepoetst hebt wordt daarom ook altijd aangeraden je mond goed te spoelen en zo min mogelijk tandpasta in te slikken. Als je teveel inslikt kan het gezondheidsklachten veroorzaken en fluoride in combinatie met bepaalde andere stoffen kan zelfs zeer gevaarlijk zijn.

SLS en suiker

Behalve fluoride kan tandpasta ook nog andere stoffen bevatten die niet gezond zijn voor je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan SLS. Deze hulpstof wordt aan veel cosmetische producten toegevoegd om het beter te laten schuimen als het in contact komt met water. De meeste mensen vinden het over het algemeen ook erg prettig als de tandpasta tijdens de poetsbeurt goed schuimt maar het is niet noodzakelijk om het beter schoon te laten worden en het gebruik van SLS kan zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn. Derhalve wordt deze hulpstof tegenwoordig ook niet meer door alle fabrikanten van tandpasta gebruikt. Vaak staat het zelfs extra op de verpakking als het geen SLS in zit. Het klinkt waarschijnlijk wat vreemd maar aan diverse tandpasta’s wordt vaak ook nog suiker toegevoegd. Dit is sowieso slecht voor je tanden.

Diverse tandpasta’s op chemische basis

Tandpasta op chemische basis is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan tandpasta speciaal voor kindjes (hierin zit geen fluoride en is het dus minder gevaarlijk als ze het inslikken), maar ook voor mooiere witte tanden of juist voor tanden die extra gevoelig zijn. Tandpasta bestaat in veel verschillende smaken omdat niet iedereen alles even lekker vindt of prettig in gebruik. Veel mensen vinden het vooral belangrijk dat ze een frisse mond en adem hebben na het poetsen en juist daarvoor worden veel hulpmiddelen gebruikt om dit te bereiken. Naast tandpasta is het ook verstandig om andere middelen te gebruiken om je gebit te reinigen en je mond schoon te houden. Hierbij kun je denken aan tandenstokers of flosdraad maar ook aan mondspoelmiddelen. Helaas zijn deze laatste vaak ook behoorlijk chemisch van samenstelling. Dit zie je alleen al aan de chemische (vaak blauwe of groene) kleur.

Kies een goed alternatief

Een goed alternatief voor de reguliere tandpasta is een natuurlijke variant. Deze kun je kopen in de winkel maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een tandpasta te maken. Moeilijk is het niet en het grote voordeel van zelf maken is dat je precies weet wat er allemaal in zit. Hou er rekening mee als je zelf je tandpasta maakt dat deze aan de volgende voorwaarden voldoet.

Voorwaarden voor een goede tandpasta

De tandpasta mag het glazuur van de tanden niet aantasten maar dient het juist te beschermen. Kies daarom alleen grondstoffen die veilig zijn. De tandpasta zorgt ervoor dat de bacteriën in je mond bestreden worden. Als je natuurlijke tandpasta maakt mogen er alleen natuurlijke basisstoffen in zitten. De tandpasta houdt bovendien het tandvlees gezond en sterk en zorgt voor een frisse mond en dito adem.

Kosten van natuurlijke tandpasta

Chemische tandpasta wordt vooral in massaproductie gemaakt met voordeligere hulpstoffen. Hierdoor vallen de prijzen vaak ook lager uit dan bij natuurlijke tandpasta. Deze laatste zijn echter wel beter voor je gezondheid en reinigen je gebit net zo goed of soms zelfs nog beter. De natuurlijke tandpasta zal wel duurder zijn dan de standaardversie. Je betaalt wel meer maar dit komt ten goede aan je eigen gezondheid en is ook beter voor het milieu. Als je bij het spoelen van je mond na het poetsen de resten door de afvoer heen spoelt, zijn deze als ze natuurlijk zijn niet schadelijk voor het grondwater waarin ze terechtkomen. Veel natuurlijke tandpasta’s worden gemaakt met speciale kruiden die een reinigende en verfrissende werking hebben maar die ook minder snel irritatie zullen veroorzaken. Kun je niet tegen een bepaalde natuurlijke tandpasta? Dan zit er een producteigen stof in waar je allergisch voor bent maar komt dit niet doordat er iets chemisch aan toegevoegd is.

Maak je eigen tandpasta

Wil je graag poetsen met een natuurlijke tandpasta maar vind je deze te duur om aan te schaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om deze zelf te maken, bijvoorbeeld op basis van bepaalde kruiden. Zelf maken is niet eens moeilijk en dat geldt ook voor andere cosmetische producten zoals bijvoorbeeld zeep of shampoo. Een recept om zelf tandpasta te maken vind je zeker op internet. Je zult hierin kunnen lezen wat je allemaal nodig hebt maar ook hoe het gemaakt wordt. Kies een smaak die jij prettig vindt maar zorg er ook voor dat het een goede pasta wordt.

Alternatieve methodes

Wil je liever helemaal geen tandpasta gebruiken om je gebit schoon te houden? dan zijn er ook speciale middelen op de markt waarmee je hetzelfde effect kunt bereiken. We noemen je de miswak (ook wel bekend als sewak). Dit is een takje dat veel gebruikt wordt in islamitische landen en waarmee je op een heel goede manier je gebit kunt reinigen zonder dat er tandpasta aan te pas hoeft te komen. In plaats van tandpasta gebruik je gewoon water of rozenwater om het gebit te reinigen. Verdere voordelen zijn dat de takjes niet kostbaar zijn in aanschaf, de manier van poetsen snel en effectief is en het ook wetenschappelijk aangetoond is dat je gebit er niet slechter van wordt. De stokjes zijn in de westerse wereld nog minder bekend, maar hier al wel verkrijgbaar. Kijk hiervoor eens in speciale winkels met buitenlandse producten of op internet. De stokjes kennen een aloude historie en werden eeuwen geleden al gebruikt.