Biologische zeep zonder sodium hydroxide

Kies voor goede biologische zeep zonder sodium

Iedereen kent het en ook iedereen gebruikt het: zeep. Om je handen te wassen of misschien wel je hele lichaam. Zeep bestaat in veel varianten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stukje handzeep zoals dat al vele jaren bestaat maar het is ook in een vloeibare vorm verkrijgbaar.

Zeep als massaproduct

Zeep gebruik je om jezelf te wassen maar het droogt tegelijkertijd de huid ook uit. Veel zeep wordt industrieel en in massaproductie vervaardigd en bevat vaak chemische bestanddelen die niet altijd even gezond voor je zijn. Je kunt echter ook kiezen voor het gebruik van biologische zeep. Deze wordt vaak nog handmatig geproduceerd en heeft een natuurlijke basis waaraan geen chemische stoffen worden toegevoegd.

Zeep met sodium

Vroeger werd zeep van eenvoudige bestanddelen gemaakt maar in de loop der jaren werd er steeds meer aan toegevoegd. Kijk maar eens op een pakje zeep of flesje wat er allemaal wel niet in zit. Want we willen per slot van rekening ook graag dat de zeep die we gebruiken ook goed schuimt, lekker ruikt en er goed uitziet. Door de toevoeging van allerlei chemicaliën wordt dit wel effect bereikt maar het is niet altijd even goed voor onze huid. Een van de chemicaliën die toegevoegd wordt aan zeep is sodium. Dit zie je op veel etiketten terug maar niet alles is nodig. Sodium kent diverse soorten maar bepaalde varianten ervan die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de zeep goed van je handen afgaat als je deze afspoelt zijn niet noodzakelijk om kunstmatig toe te voegen en kunnen ook door biologische grondstoffen vervangen worden. Met name sodium chloride en sodium hydroxide zijn bijproducten die niet noodzakelijk zijn om toe te voegen aan zeep. Schoon word je er toch wel van.

Biologische zeep

Bij biologische zeep worden alleen natuurlijke bestanddelen gebruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor jezelf. De bestanddelen die voor de zeep gebruikt worden, worden alleen op biologische wijze geteeld en daar worden dus geen chemicaliën voor gebruikt. Als de zeep op deze manier vervaardigd wordt krijgt het ook een EKO keurmerk.

Varianten binnen biologische zeep

Biologische zeep is verkrijgbaar in veel varianten en kun je aanschaffen in de winkel maar is ook op internet volop verkrijgbaar. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan zeep die gemaakt is van sandelhout, laurier, olijven of bijenwas maar dit zijn slechts een paar voorbeelden. De biologische zeep is veelal verkrijgbaar als stukjes handzeep maar ook in een vloeibare versie. Van de laatste wordt je wastafel stukken minder vies omdat er geen restjes blijven aankoeken. Dus dat is ook zeker gunstig. Er zijn diverse geuren verkrijgbaar dus er is voor iedereen wel wat te kiezen. Waar je ook van houdt, het is niet zo dat biologische zeep minder lekker ruikt of minder goed werkt. De werking blijft hetzelfde alleen is de zeep op een verantwoorde manier gemaakt en zitten er geen schadelijke bijproducten meer in.

Zeep met SLS

Veel zeepproducten bevatten SLS (sodium lauryl sulfate). Dit zit in de meeste handzeep maar ook in shampoos, badschuim of afwasmiddel. SLS reinigt goed maar zorgt er vooral voor dat de zeep goed schuimt en dat vinden veel mensen altijd erg prettig. Je bent namelijk snel geneigd om te denken dat een zeep beter reinigt als deze goed schuimt maar dit is niet waar. SLS kan zelfs gevaar opleveren voor je gezondheid. De stof blijft nadat je bijvoorbeeld je haren gewassen hebt of in bad gelegen hebt nog veel dagen achter op je huid en kan er zelfs in doordringen. Onderzoeken hebben reeds uitgewezen dat het ook in bepaalde gevallen kankerverwekkend kan zijn of dat mensen er niet tegen kunnen en er uitslag van krijgen. Daarom is het gebruik van biologische zeep waarin geen sodium aanwezig is ook zeker aan te bevelen bij kinderen of een gevoelige huid.

Zeep zonder SLS

Biologische zeep is niet alleen stukken gezonder, het werkt ook vaak nog eens beter. Het schuimt dan misschien wel wat minder, maar dat wil niet zeggen dat het geen effect heeft. Het is beter voor je huid en je gezondheid maar bepaalde ingrediënten kunnen ook een droge huid voorkomen of zijn juist uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid of die zeer ontvankelijk zijn voor bepaalde aandoeningen. Kies de zeep die voor jou het beste is en als je twijfelt over de bestanddelen, raadpleeg dan altijd eerst het etiket. Fabrikanten zijn namelijk verplicht alle bestanddelen te vermelden zodat jij kunt nagaan wat erin zit.

Biologische zeep zelf maken

Biologische zeep kun je dus kopen maar zelf maken behoort ook tot de mogelijkheden. Als je zelf zeep maakt weet je ook meteen wat erin zit en kun je het gebruik van sodium vermijden. Je kunt de meest uiteenlopende grondstoffen gebruiken zodat de zeep lekker gaat ruiken of een bepaalde heilzame werking heeft. Om zelf zeep te maken heb je diverse grondstoffen nodig. Deze zijn allemaal verkrijgbaar, zeker via internet. Kies de grondstoffen die jij wilt en voeg er bepaalde natuurlijke stoffen aan toe (denk eens aan lavendel of kokosolie voor een prettige geur). Daarna laat je de zeep een groot aantal weken rijpen nadat je deze gemaakt hebt. Na deze periode is de zeep goed uitgehard en geschikt voor gebruik en houd jij alleen de olie, vetten en andere stoffen die jij erin stopte over. En heb je dus je eigen biologische zeep weten te maken.

Ga voor biologisch en plantaardig

Probeer bij de productie van je eigen zeep zoveel mogelijk natuurlijke of biologische producten te gebruiken. Wil je er bijvoorbeeld graag een lekker geurtje aan meegeven? Kies dan voor bloemen die gekweekt zijn zonder chemicaliën. Pas dan is je zeep ook echt biologisch. Zelf zeep maken is goed voor het milieu en voor je eigen gezondheid en ook nog eens gunstig voor je portemonnee. Je kunt een groot stuk ineens maken waarvan je dan later kleine stukken afsnijdt die handzamer zijn in het gebruik. Ook altijd leuk en origineel om als cadeautje te geven natuurlijk.

Verwen je huid met walnootzeep

Om jezelf lekker fris te voelen gebruik je zeep of een product zoals douchegel om jezelf te wassen. Je kunt hiervoor veel soorten zeep kiezen maar de meeste zijn op een chemische manier gemaakt doordat er veel kunstmatige toevoegingen aan gedaan zijn. Zeep kent zijn oorsprong al veel eeuwen geleden en toen werd er nog niks aan toegevoegd om het bijvoorbeeld beter te laten schuimen of het langer te kunnen bewaren. En ook deze zeep werkte uitstekend om je lichaam te reinigen.

Zeep op natuurlijke basis

Tegenwoordig worden er ook steeds meer zepen gemaakt op natuurlijke basis. Je kunt deze kopen in speciaalzaken maar ook bij de gewone drogist en op internet wordt de keuze steeds groter. Biologische zepen zijn in diverse soorten te verkrijgen en zijn over het algemeen voor ieder huidtype geschikt omdat ze veel milder zijn dan chemische zepen.

Walnootzeep

Een voorbeeld van een dergelijke zeep is walnootzeep. Walnootzeep wordt gemaakt op basis van walnootolie. Deze olie wordt onttrokken aan de noten door deze te persen. Walnootolie zorgt voor een goede hydratatie van de huid maar zorgt er ook voor dat deze niet snel veroudert. De huid krijgt er een gezonde kleur van en ziet er ook minder oud uit. Ouderdomsvlekken zie je bijvoorbeeld minder snel als je deze zeep gebruikt. Walnootolie heeft een aantal bestanddelen die goed zijn voor je huid, zoals vitamine A, lecithine en linoleic vetzuur.

Kenmerken biologische zeep

Walnootzeep wordt vaak gemaakt in combinatie met andere natuurlijke grondstoffen. Als je op internet kijkt vind je bijvoorbeeld vaak de combinatie met ananas terug. Deze zorgt voor een frisse geur en creëert samen met de walnoot een goede en milde zeep. De zeep wordt op natuurlijke wijze gemaakt en bevat alleen biologische ingrediënten. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de kweek van het fruit of de walnoten geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen dus het is ook nog eens beter voor het milieu. Biologische zeep is zachter en milder en verzorgt en reinigt je huid net zo goed als andere zeep. Het hydrateert de huid en zorgt er ook meteen voor dat deze niet uitdroogt.

Walnootzeep voor huid en haar

Ananas- en walnootzeep is niet alleen geschikt om je handen en lichaam mee te wassen, je kunt het ook gebruiken als shampoo. Deze shampoo is goed geschikt voor normaal tot droog haar. Was je haar met de zeep, doe er een paar druppels appelazijn in om het uit te spoelen en je bent klaar. Je haar is schoon en fris en wordt extra gehydrateerd. Een conditioner is niet meer nodig als je deze natuurlijke producten gebruikt.