Plasticvrije cosmetica – zeep, shampoo en dergelijke.

Feste Seifen und Co. gegen Verpackungsmüll in der Kosmetik

Plastikfreie Kosmetik
Bild von ebaso auf Pixabay

Plastic afval vervuilt ons milieu. Het komt terecht in onze oceanen en als gevolg daarvan sterven duizenden zeedieren door ons afval. Het lijkt er echter op dat het probleem van plastic afval langzaam maar zeker doelgerichter wordt aangepakt en dat steeds meer mensen zich voor het probleem interesseren. Velen proberen dan ook actief op alle mogelijke plaatsen te bezuinigen op onnodige omverpakkingen. Plasticvrije cosmetica is echter nog steeds een zeldzaamheid. Dit komt omdat de meeste cosmetica een fles nodig hebben. Vooral onze douchegels, shampoos en handwasproducten. Maar ook hier zijn er alternatieven!

Cosmetica zonder plastic

Het bekende bedrijf LUSH heeft de weg gewezen: cosmetica zonder verpakking of in ieder geval met duurzame verpakkingen! Het verminderen en minimaliseren van verpakkingen, vooral plastic verpakkingen, is nu actueler dan ooit.

LUSH is een lovenswaardige pionier op dit gebied. Het bedrijf gebruikt papieren draagtassen of biologisch afbreekbare folie en cosmeticaverpakkingen van recyclebare materialen.

Nog beter dan zo’n verpakking zijn cosmeticaproducten zonder buitenverpakking, hooguit verpakt in een papieren hoesje. Want als het ons allemaal lukt om op zijn minst een deel van de omverpakking te besparen en te kiezen voor alternatieven, dan is dat al een grote stap in de goede richting.

Zepen, douchestaven, vaste shampoo – cosmetica zonder plastic

Om verpakkingsafval te verminderen kun je kiezen voor vaste cosmetica zonder plastic. Zeep gebruiken om je gezicht, haar en handen schoon te maken in plaats van vloeibare reinigingsproducten is een heel eenvoudige manier om veel afval te besparen. Je kunt een voorraad zeep inslaan wanneer je bijvoorbeeld de kerstmarkt bezoekt. Op zulke markten staat altijd wel een zeepkraam met heerlijk geurende stukken zeep, die meestal helemaal onverpakt worden uitgestald.

Bedenk maar eens hoeveel flessen douchegel, shampoo en vloeibare handzeep je gebruikt. En bereken dan deze hoeveelheid voor je hele gezin. Je kunt al deze producten heel snel vervangen, gemakkelijk en goedkoop.

We raden sowieso aan om je handen en gezicht met zeep te wassen. Het voordeel van zeep is dat het de droge huid hydrateert met waardevolle oliën. Het supervettende gehalte van natuurlijke plantaardige oliezepen voedt de huid tijdens het wassen en douchen. Je zult merken dat je steeds minder handcrème of bodylotion nodig hebt zodra je begint te reinigen met zeep. Dit bespaart ook op verpakkingsafval.

Reinigen met natuurlijke zeep is echter niet alleen ideaal voor de droge huid, maar ook voor acne, puistjes en een vette huid. Maak de zeep eenvoudig zelf en pas de zeep aan je huidtype aan. Zoutzepen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een vette huid en acne. Als je geen zin hebt om zelf zeep en cosmetica te maken, zijn er natuurlijk ook veel geweldige natuurlijke producten te koop.

Aanbiedingen advertentiepartner**

[amazon box=” B07KS2CR53 , B06XZVK9HJ , B074LR73YC ” grid=”3″]

Of je het nu zelf maakt of koopt, je kunt in principe je handen, lichaam, gezicht en zelfs je haar schoonmaken met één stuk zeep. De zeep is extreem zuinig, één stuk gaat eindeloos mee. Dit bespaart je niet alleen veel afval, maar ook veel geld.

Plasticvrije cosmetica – shampoo en scheerzeep

S Ochtends opstaan en eerst douchen – dat is waarschijnlijk hoe de meeste huishoudens de dag beginnen. Maar hoe zou het zijn als we, in plaats van flessen shampoo en douchegel en natuurlijk scheerschuim in een blik, allemaal gewoon verpakkingsvrije cosmeticaproducten zouden gebruiken? Een enorme opluchting voor het milieu. Gemiddeld gebruikt elke Duitser ongeveer 20 verpakkingen douchegel en shampoo per jaar. Dat is meer dan 35.000 ton plastic afval per jaar, alleen al door de verpakking van douchegel. En let wel, dit cijfer heeft alleen betrekking op Duitse consumenten.

Als je erover nadenkt, als iedereen een deel van deze verpakking zou besparen, zou dat een enorm bedrag zijn. Het is dus echt zinvol om na te denken over je eigen consumptie en te overwegen welke producten je kunt vervangen. Bedenk ook dat vaste alternatieven voor vloeibare douchegel, shampoo en handzeep veel zuiniger zijn. Je kunt ze ook niet overdoseren. De meeste consumenten gebruiken vooral shampoos en douchegels met een overdosis. Of gebruik je echt alleen de hoeveelheid shampoo ter grootte van een hazelnoot voor je haar, zoals vaak wordt aangeraden? Zo kun je de vaste producten langer gebruiken en al snel veel geld besparen.

De fles douchegel, shampoo, vloeibare handzeep, vloeibaar gezichtsreinigingsproduct en scheerschuim, maar ook badschuim en bodylotion – je kunt al deze afvalveroorzakende producten gemakkelijk vervangen door vaste alternatieven. Gebruik vaste stukken zeep voor hand- en gezichtsreiniging. Je kunt het beste natuurlijke zepen gebruiken die bestaan uit vetten, oliën en een loogoplossing. Je zult al snel merken dat je met deze cosmetische producten niet alleen veel afval bespaart, maar dat de natuurlijke zepen ook heel goed zijn voor je huid.

Zepen met een hogere graad van supervetting zijn geschikt als handwaszepen. Ze reinigen en voeden tegelijkertijd en droge handen worden snel weer zacht en soepel. Als je problemen hebt met je huid, kun je ook een andere zeep gebruiken voor je gezicht. Voor elk huidtype is er een geschikte gezichtszeep, net als voor conventionele gezichtsreinigingsproducten.

Je kunt de populaire vaste shampoos gebruiken om je haar te reinigen. Natuurlijke haarzepen zijn een alternatief. Het verschil zit hem in de samenstelling van de producten. Haarzepen of shampoozepen zijn echte zepen. Ze bestaan uit vetten en oliën en natronloog. In tegenstelling tot handwas- en gezichtszepen zijn ze echter minder vet. Vaste shampoos daarentegen zijn in principe vergelijkbaar met vloeibare shampoos. Dit komt omdat vaste shampoos oppervlakteactieve stoffen bevatten die het haar en de hoofdhuid reinigen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten die passen bij je haartype. Je kunt thuis ook vaste shampoos en natuurlijk shampoozepen maken.

Er zijn zelfs vaste producten voor het scheren. Dit zijn vaak zepen. En scheerzepen voor het scheren van gezicht en lichaam hebben naast het verminderen van verpakkingsafval nog andere voordelen: hun glycerinegehalte verzacht de haren en maakt het scheren makkelijker. Ze hydrateren ook de huid en verminderen irritatie dankzij hun lichte vettigheid en natuurlijke glycerinegehalte. Natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën, klei en plantenextracten voorkomen irritatie.

Welke vloeibare cosmetica kunnen we vervangen door vaste cosmetica? Cosmetica?

Vaste zepen voor gezichts-, haar- en lichaamsreiniging – wat zijn de voordelen?

  • Zuiniger in gebruik
  • Plaatselijke reiniging, omdat zeep niet ongecontroleerd over het lichaam loopt en dus ook gevoelige, droge huidgebieden reinigt en uitdroogt
  • Overdosering is niet echt mogelijk, wat vooral handig is bij een droge, gevoelige huid en huidproblemen zoals neurodermitis
  • Natuurlijk product op basis van vetten, oliën en loog
  • Natuurlijke zepen hebben geen conserveringsmiddelen nodig en zijn vaak verkrijgbaar zonder kleurstoffen of andere onnodige toevoegingen

Verpakkingsvrije cosmetica – een heroverweging is nodig

Natuurlijk is het op dit moment niet mogelijk om alleen plasticvrije producten te kopen. Want zelfs als we vaste zepen, douchestangen, vaste shampoos en dergelijke gebruiken, wordt er nog steeds elders plastic afval geproduceerd. Zelfs als we producten alleen zelf zouden maken, zouden de benodigde ingrediënten nog steeds verpakt zijn. Vaak ook nog in plastic.

Maar als we gewoon wat voorzichtiger en bewuster winkelen, kunnen we veel afval besparen. Het is belangrijk dat we hier oog voor krijgen en niet zomaar voor het eerste het beste product of het goedkoopste product gaan.

Elke Duitse burger verbruikte in 2016 gemiddeld ongeveer 38 kilo plastic verpakkingsafval. Het is bijna beangstigend om te beseffen hoeveel afval we elk jaar produceren door onze ondoordachte consumptie. Toch zou het zo’n groot verschil maken als ieder van ons zich bewust zou zijn van het probleem van plastic afval in ons dagelijks leven en tijdens het winkelen en zou vermijden om producten te kopen met nutteloze verpakkingen. En dit is ook mogelijk op het gebied van cosmetica, zelfs voor producten waar veel mensen nooit aan gedacht zouden hebben.

Natuurlijk hoeft niet iedereen zijn favoriete shampoo te vervangen door een vast product of alleen nog maar zijn eigen zeep te maken. Nee, dat doe ik ook niet. Maar ik let er in mijn dagelijks leven steeds meer op dat we gewoon minder plastic afval produceren. Eerlijk gezegd was het beangstigend hoe vol onze plastic bak elke maand zat. Als je op zijn minst probeert om een deel van het afval te verminderen, dan heb je al een grote stap in de goede richting gezet. En fabrikanten lijken het ook beter te doen.

En vaak kan iets anders proberen ook veel positieve effecten hebben. Het vermijden van vloeibare handwasmiddelen is bijvoorbeeld een aanrader. Natuurlijke zeepjes doen veel meer voor de huid en reinigen net zo goed. Zepen zijn ook ideaal voor het reinigen van het lichaam, omdat ze alleen reinigen waar je dat wilt en tegelijkertijd zuinig en voedend zijn. Omdat we nu ook veel vaste cosmeticaproducten kunnen vinden in verschillende online winkels en zelfs in bekende drogisterijen, wordt het voor consumenten steeds makkelijker om cosmetica zonder plastic te kopen en een schoon milieu actief te steunen.

Dus waarom zou je het niet eens proberen?

Aanbiedingen advertentiepartner**

[amazon box=” B07QBC6BRC , 3946658334 , B07RZQR91Z ” grid=”3″]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*