Ga de biologische kant op met je deodorant

Als je veel zweet of gewoon graag fris wilt ruiken gebruik je daar deodorant voor. Bij veel zweten is anti-transpirant ook een goede keuze. Deodorant gebruik je dus om je fris te voelen maar niet iedere deodorant is voor iedereen geschikt.

Kenmerken deodorant

Sommige mensen krijgen er jeuk of irritatie van onder de oksels of de geur wordt niet prettig als deze in aanraking komt met je lichaam. Praktisch alle deodorant die op de markt is wordt geparfumeerd maar dat wil niet zeggen dat het bij iedereen ook hetzelfde ruikt. De deo zelf verandert niet van geur nadat je deze gespoten of gerold hebt maar in combinatie met je eigen lichaamsgeur levert dit het eindresultaat op. Bovendien vindt niet iedereen elke geur even prettig. De een houdt nu eenmaal meer van lichtere geuren terwijl de ander liever een wat zwaarder luchtje gebruikt.

Nadelen van deodorant

Deodorant mag dan prettig werken en fijn ruiken, er gaan ook verhalen rond waarin de nadelen ervan genoemd worden. De meeste reguliere deodorant kent veel kunstmatige en chemische bestanddelen die irriterend kunnen werken maar eenvoudig door biologische producten vervangen kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan de volgende bestanddelen.

Alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat de deodorant snel droogt op je huid maar ook dat het een hygiënisch effect heeft. Alcohol desinfecteert de huid maar met name deodorant waar een grote hoeveelheid alcohol in zit blijkt sneller te irriteren en jeuk te veroorzaken. Als je er niet tegen kunt kies dan voor een deo zonder alcohol. Ook deze zijn in verschillende soorten verkrijgbaar.

Olie

Olie zorgt ervoor dat huid kalmeert en verzacht wordt. De olie kan op kunstmatige basis zijn maar als je kiest voor een natuurlijke deodorant kan deze van planten gemaakt worden. De laatste versie levert over het algemeen minder irritatie op.

Parfum

Nagenoeg iedere deodorant is geparfumeerd. Dit zorgt voor een fris gevoel maar is vooral bedoeld om nare luchtjes tegen te gaan. Lang niet iedereen kan tegen bepaalde parfums maar bij natuurlijke deodorant wordt het parfum gemaakt van biologisch gekweekte grondstoffen waardoor de kans op irritatie verkleind wordt.

Zouten

Veel deodorant bevat ook zouten die ervoor zorgen dat je minder hard zweet. Deze zouten worden gemaakt op basis van aluminium en daar kan niet iedereen goed tegen. In een natuurlijke deodorant wordt hiervoor een alternatief gebruikt zodat je minder zweet afscheidt maar het geen irritatie veroorzaakt.

Silica

Silica is een soort gel die ervoor zorgt dat het zweet op je huid opgenomen wordt door de deodorant. Silica heeft vocht absorberende eigenschappen maar is wel van chemische makelij.

PEG en structuurmiddelen

Een andere chemische toevoeging in deodorant vind je in de vorm van PEG-8 distearaat. Deze hulpstof zorgt ervoor dat je de deodorant eenvoudig af kunt wassen onder je oksel. Ook wordt in de reguliere deodorant vaak gebruik gemaakt van structuurmiddelen. Deze zijn nodig om alle ingrediënten bij elkaar te kunnen houden. Ook dit is een kunstmatige toevoeging.

Water

Veel deodorant kent als grootste bestanddeel water zodat de deodorant beter over de huid verdeeld wordt als je deze erop spuit. Water is de meest eenvoudige toevoeging die zeker bij natuurlijke producten gebruikt wordt maar soms wordt er ook gekozen voor chemische toevoegingen.

Drijfgassen

Als laatste bevatten spuitbussen drijfgas anders kun je de deodorant er niet uit krijgen. Deze gassen zijn tegenwoordig minder slecht voor het milieu dan vroeger. Ook worden de bussen kleiner gemaakt zodat deze minder ruimte in nemen tijdens de opslag en vervoer maar er ook minder grondstoffen nodig zijn om ze te maken. Als consument krijg je niet minder, het is gewoon in de bus gedaan op een manier dat het minder plek nodig heeft.

Kijk goed wat erin zit

De meeste deodorant bevat de hierboven genoemde ingrediënten. Kijk je op een bus of roller dan zul je misschien amper weten wat het allemaal is dat ze erin stoppen. Dat is niet eens zo erg maar als er bepaalde stoffen zijn waar je niet tegen kunt of waar je een allergische reactie van krijgt is het wel prettig te weten of deze erin zit of niet.

Nooit meer deo? Ga biologisch

Nu kun je er natuurlijk ook voor kiezen om geen deodorant te gebruiken maar je wilt je wel fris voelen en niet dat je een zweetluchtje om je heen hebt hangen. Een prima alternatief is dan een natuurlijke deodorant.

Kenmerken biologische deodorant

Biologische deo wordt gemaakt van biologische grondstoffen waardoor de kans op een allergische reactie ook verminderd wordt. Je kunt kiezen voor verschillende soorten en welke het beste bij jou past is vaak een kwestie van uitproberen. Een natuurlijke deodorant wordt net als andere cosmetische producten met een biologische basis gemaakt met grondstoffen die op een biologische manier gemaakt zijn. Er worden geen chemische toevoegingen gedaan. Omdat voor een natuurlijke deodorant middelen gebruikt worden die de functie van de chemische bestanddelen die in de reguliere deodorant zitten overnemen valt deze deo meestal wel duurder uit. De veelgebruikte hulpstoffen zoals bijvoorbeeld parabenen (die gebruikt worden om ervoor te zorgen dat een product langer houdbaar is) zijn goedkoop maar worden voor een natuurlijke deodorant niet gebruikt. Een vervanger op natuurlijke basis zal altijd duurder zijn maar is wel beter voor je lichaam.

Waar is het te koop?

Natuurlijke deodorant kun je kopen bij de drogist of een speciaalzaak maar ook op internet is het aanbod groot. Alle bestanddelen worden vermeld dus jij kunt meteen kijken of er iets in zit waar je mogelijk niet tegen kunt. Kies een geur waarvan je denkt dat deze bij je past en kies voor een spuitbus of roller, gewoon wat jij het prettigst vindt in gebruik. Als je er honderd procent zeker van wilt zijn dat je een deo gebruikt die volkomen natuurlijk is en waar geen bijzondere hulpstoffen aan toegevoegd zijn kun je er ook voor kiezen om deze zelf te maken. Het is niet eens erg ingewikkeld en op internet kun je vinden wat je er allemaal voor nodig hebt en hoe het hele proces in zijn werk gaat. Het zal misschien even uitproberen zijn tot je iets gemaakt hebt dat werkt en dat je ook prettig vindt ruiken maar dan heb je ook wat. Als je het zelf maakt weet je altijd wat erin zit en kun je chemische toevoegingen vermijden.