Gevaren die kunnen schuilen in douchegel

Lekker even douchen en er weer helemaal fris tegen aan kunnen, dat wil toch iedereen wel. Daar waar we vroeger een gewoon stukje zeep meenamen in de douche om je te wassen, zijn er tegenwoordig douchegels in alle soorten, maten en geuren op de markt. De keuze is zo enorm dat er voor iedereen wel wat te vinden is naar zijn of haar smaak. Mensen wassen zich tegenwoordig vaak maar zijn deze moderne producten wel allemaal even gezond voor je huid?

Bestanddelen van de douchegel

Er zitten meer grondstoffen in douchegels dan we zelf in de gaten hebben. Als je precies wilt weten wat er allemaal gebruikt wordt om je favoriete douchegel te produceren kun je het beste even kijken op de verpakking of het flesje zelf wat er allemaal in zit. Dit zijn alleen vaak dusdanige woorden dat het je niet veel zal zeggen. We noemen je daarom een aantal bekende bestanddelen die niet alleen maar positief kunnen zijn als ze in je douchegel aanwezig zijn.

Wat zit er allemaal in?

Wil je weten wat er in een bepaalde douchegel zit? Dan kun je kijken op het etiket om erachter te komen. Er zijn ook diverse tests gedaan met verschillende soorten gels. In deze tests werd gekeken naar de volgende (mogelijk schadelijke) bestanddelen die in douchegels aangetroffen kunnen worden.

SLS

Douchegels worden fijn bevonden door veel mensen als ze lekker schuimen. Om dit te bewerkstelligen gebruiken fabrikanten vaak hulpstoffen zoals SLS. Deze zorgen voor een ontvetting van de huid en dat je lekker schoon wordt, maar ook dat de gel lekker schuimt. Deze hulpstof is niet duur maar wordt niet alleen voor de voordeligere douchegels gebruikt. Je vindt het ook vaak terug in de duurdere en luxere soorten. SLS of andere zogenaamde PEG derivaten zouden kanker verwekkend kunnen zijn. SLS kan diep doordringen in en onder de huid en zo een negatieve invloed hebben. Het blijft lang achter, dat kan zelfs nog dagen nadat je het gebruikt hebt zo zijn. Het zorgt er overigens ook voor dat je vocht onttrekt aan de huid waardoor deze droger en ruwer wordt en niet zo prettig meer aanvoelt.

Parabenen

Vroeger werden er ook in douchegels veel parabenen gebruikt. Deze zorgen er namelijk voor dat een product langer houdbaar is. Deze parabenen trof je met name ook veel aan in deodorant maar vanwege het mogelijke verband met borstkanker tref je deze steeds minder aan in cosmetische producten.

Parfums

We willen nu eenmaal graag dat de douchegel lekker ruikt en dat we vervolgens zelf deze prettige geur met ons meedragen maar niet iedereen kan even goed tegen bepaalde stoffen die daarvoor gebruikt worden. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor lavendel, een product dat in veel douchegel gebruikt wordt om er een aangename geur aan mee te geven. Nagenoeg alle douchegels worden geparfumeerd omdat de consument dit prettig vindt.

Andere geurstoffen

Niet alleen parfum kan irritatie of allergieën veroorzaken, er zijn ook andere geurstoffen die toegevoegd worden waar bepaalde mensen niet tegen kunnen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde polycyclische moschus-verbindingen. Dit zijn kunstmatige geurstoffen die zich in het vet in je lichaam kunnen verzamelen. Als dit teveel wordt kan het schadelijk zijn voor de lever.

Verdere schadelijke stoffen

Er wordt ook getest op de aanwezigheid van Diethyl phthalat in douchegels. Deze stof werkt als een hormoon en kan schadelijk zijn voor de voortplantingsorganen, de nieren en de lever. We hebben ze al genoemd: PEG of PEG derivaten. Deze stoffen, waarvan SLS een voorbeeld is kunnen op een dusdanige manier door de huid heen dringen en ook van binnen schadelijke effecten hebben. Deze effecten zijn voornamelijk bij kinderen negatief. Heb je dus een douchegel die speciaal voor baby’s of kleine kinderen bestemd is? Kijk dan altijd goed op de verpakking wat de bestanddelen zijn.

Siliconen of parrafine

Als laatste wordt er in de tests ook gekeken naar het aandeel van paraffine, aardolieproducten of siliconen in douchegel. Deze stoffen worden om diverse redenen toegevoegd maar kunnen ook eenvoudig vervangen worden door natuurlijkere bestanddelen die veel beter zijn voor het milieu maar ook voor je gezondheid. Siliconen vind je bijvoorbeeld ook veel terug in shampoo. Deze zorgen namelijk voor een glanzend laagje op je haar. Maar ook in douchegel kom je ze tegen. Ze zorgen voor een extra laagje op de huid waardoor deze er gezond uit ziet, maar het kan tegelijkertijd ook de toegang van zuurstof tot de huid belemmeren, waardoor deze bijvoorbeeld niet meer voldoende vocht opneemt en kan uitdrogen.

Nooit geen douchegel meer gebruiken?

Mocht je nu denken dat het beter is jezelf niet meer te wassen met douchegel? Dat is niet het geval maar je kunt wel bewust kiezen voor een douchegel waarin andere dan kunstmatige of chemische hulpstoffen gebruikt worden. Er zijn veel douchegels op de markt op natuurlijke basis. Kies je toch voor een reguliere douchegel? Zorg er dan na het douchen voor dat je je huid goed insmeert met (huidvriendelijke) bodylotion, zodat deze minder snel uitdroogt.

Kies voor een natuurproduct om te douchen

Natuurlijke douchegels zijn in allerlei soorten en geuren verkrijgbaar. Je hebt ze voor diverse huidtypes en je kunt ze in natuurwinkels maar vaak ook bij de gewone drogist al aanschaffen. Kun je niet vinden wat je zoekt of weet je niet goed wat het beste is voor jou huid? Kijk dan naar de bestanddelen die de douchegel bevat of vraag om meer informatie. Douchegel die op basis van natuurproducten gemaakt wordt vind je ook terug op internet. Het is verplicht de bestanddelen te vermelden dus je kunt altijd precies nagaan wat er allemaal in zit. De meeste douchegel bestaat hoofdzakelijk uit water maar hier wordt natuurlijk van alles aan toegevoegd om het beter te laten te schuimen of lekker te laten ruiken of om het lang genoeg houdbaar te maken.

Prijzen natuurlijke douchegel

Douchegel op basis van natuurproducten is over het algemeen wel duurder dan de reguliere douchegel maar dan heb je ook wat. De bestanddelen die bijvoorbeeld toegevoegd worden om er voor te zorgen dat ook deze gels prettig ruiken worden gekweekt zonder dat er bestrijdingsmiddelen voor gebruikt worden waar je allergisch op zou kunnen reageren. Bovendien is de productie dan ook minder belastend voor het milieu.