Gevaren van SLS

Wat zijn de gevaren van SLS?

Je bent er je waarschijnlijk niet van bewust maar niet alle (verzorgings)producten die je gebruikt zijn even gezond en huidvriendelijk als je zou denken. Veel producten zoals zeep, badschuim, wasmiddel of tandpasta bevatten veel chemische bestanddelen of zijn gemaakt met producten die op een chemische manier gemaakt zijn of met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen behandeld zijn.

SLS als schuimmiddel

Een van de meest gebruikte producten is SLS (sodium lauryl sulfate). Dit wordt toegepast in veel cosmetische producten omdat het ervoor zorgt dat het lekker schuimt. En zeg nu zelf, jij vindt het vast ook fijn als de tandpasta tijdens het poetsen lekker schuimt in je mond of dat je een bad neemt en geheel gehuld gaat in bubbels. Ook omdat je dit een gevoel geeft dat het lekker schoon wordt natuurlijk.

Nadelen van SLS

Deze schuimwerking kan echter ook zijn nadelen hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat SLS nog dagen nadat je een product gebruikt hebt waar dit in zit op je huid aanwezig blijft maar er ook in kan doordringen. SLS kan ook op die manier een negatieve invloed hebben op je gezondheid en zelfs mogelijk kankerverwekkend zijn op den duur. Negatieve invloeden op lever en nieren zijn ook reeds bekend. Dat leuke schuim is dus toch niet zo gunstig als je wel denkt. Natuurlijk, het werkt goed om schoon te worden maar het is ook ontvettend en maakt je huid droog. Ook niet iedereen kan er tegen en soms veroorzaakt het ook huidirritatie.

SLS is goedkoop

Omdat SLS een voordelig bestanddeel is wordt het nog altijd veel gebruikt door fabrikanten. Wil je liever een product waar het niet in zit? Kijk dan op de verpakking en lees wat er allemaal gebruikt is om het product te maken. De fabrikant is verplicht te vermelden wat er allemaal in zit. SLS kan ook onder andere namen op de verpakking vermeld worden zodat het misschien niet altijd even duidelijk is of het nu wel of niet aanwezig is. Het is een bijproduct dat niet noodzakelijkerwijs gebruikt hoeft te worden bij de productie van zepen en wasmiddelen, dus het kan ook weggelaten worden.

Waarom beter geen producten met SLS erin kiezen

Wil je zeep zonder SLS? Kies dan voor een biologische variant. Deze werkt net zo goed en is ook nog eens beter voor je huid en gezondheid. We geven je een aantal redenen waarom je beter voor SLS vrije producten kiest.

Irritatie

In het geval van tandpasta wordt SLS alleen toegevoegd om het beter te laten schuimen. Het kan echter ook irritatie aan het tandvlees veroorzaken en daar word je ook niet blij van. Als je van jezelf al een gevoelige huid hebt kan SLS er ook nog eens voor zorgen dat deze extra geïrriteerd wordt. Het kan de huid zelfs laten ontsteken bij sommige mensen.

Doordringen tot in de huid en verder

SLS is in veel cosmetische en schoonmaakproducten in ruime mate aanwezig en heeft als chemisch kenmerk dat het makkelijk in de huid doordringt en zo snel in je lichaam terecht kan komen. Het wordt op die manier opgeslagen in bijvoorbeeld je hart of hersenen en kan op den duur daarvoor schadelijk zijn. Zelfs in veel babyproducten wordt het ook gebruikt.

Aanmaak nitraten en oorzaak ontstekingen

SLS kunnen door een reactie met andere stoffen die gebruikt worden voor het maken van een bepaald product ook kankerverwekkende nitraten aanmaken die je lichaam zwaar kunnen beschadigen. Uit onderzoek is gebleken dat SLS ook schade kan toebrengen aan je immuunsysteem en ontstekingen op je huid kan veroorzaken. SLS kan ook de oogontwikkeling aantasten want het is van invloed op de proteïnen van het oogweefsel.

SLS en nitrosaminen samen

SLS kan de genetische informatie die in menselijke cellen aanwezig is beïnvloeden en zelfs veranderen. Indien SLS in aanraking komt met nitrosaminen kan het kankerverwekkend zijn. Deze nitrosaminen worden vooral veel toegepast in cosmetica.

Huidveroudering

Behalve SLS bestaat er ook de vorm SLES (sodium laureth sulfaat). Dit is de alcoholvorm van SLS. Deze is veelal minder irriterend voor de huid maar zorgt er wel voor dat deze sneller uitdroogt en ook eerder veroudert.

Veel onderzoek gedaan

Het is al sinds vele jaren bekend dat SLS schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en reeds in de laatste decennia van de vorige eeuw werd er al onderzoek gedaan naar de invloed van deze grondstof die veelal als bijproduct gebruikt wordt en ook makkelijk weggelaten kan worden uit zepen en andere producten. Zeep op zich bestaat al sinds mensenheugenis maar de toevoeging van SLS eraan geschiedt pas sinds een eeuw. Vroeger was zeep opgebouwd uit natuurlijke bestanddelen maar dat kan nu niet meer gezegd wordt. Er wordt dusdanig veel aan toegevoegd en dat is niet altijd in het voordeel van de consument.

Kies voor een biologisch alternatief

Nadat je het voorgaande gelezen hebt en beseft dat chemische toevoegingen niet altijd gunstig zijn, kies dan voor een biologisch alternatief. Dit is niet alleen stukken beter voor je eigen gezondheid, het is ook nog eens goed voor het milieu. Bij de productie van biologische artikelen worden geen ingrediënten gebruikt die op een chemische manier behandeld zijn en zitten er ook geen stoffen meer in die schadelijk kunnen zijn. Biologische zeep en andere wasmiddelen zijn wel duurder dan de gangbare producten, maar zijn ook stukken beter. Zeker voor mensen met aanleg voor huidirritatie maar ook voor anderen is het gezonder om deze producten te gebruiken. Biologische zeep kun je op veel plaatsen kopen maar kijk anders een rond op internet wat er allemaal verkrijgbaar is. Je kunt dan meteen zien wat voor ingrediënten erin zitten. Mocht er bijvoorbeeld iets in zitten waar je niet tegen kunt, dan kies je gewoon iets anders. Bepaalde biologische ingrediënten zijn uitermate geschikt voor diverse huidtypes en verzorgen deze in de regel beter dan producten met een chemische oorsprong. En ach, een beetje minder schuim wil zeker niet zeggen dat het minder goed werkt. Het is alleen even wennen maar als je baat bij hebt ben je dat schuim ook zo vergeten.