Wat kost zwarte zaad olie?

Mensen hebben vaak te maken met diverse lichamelijke klachten waar je natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf wilt maar waar je vooral van hoopt dat ze ook niet meer terugkomen. Als je hiervoor naar je huisarts gaat krijg je veelal de reguliere medicatie mee om het tegen te gaan. Dit is zeker niet verkeerd maar er zijn ook andere middelen op de markt waarmee je bepaalde klachten op een natuurlijke manier te lijf kunt gaan.

Kies voor zwarte zaadolie

Een van die middelen is zwarte zaadolie, ook wel bekend onder de naam zwarte komijnzaadolie of Nigella Sativa. De olie wordt al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde tegen veel aandoeningen en ziektes maar wordt tegenwoordig ook ondersteund door wetenschappelijke studies die de geneeskrachtige werking ervan aangetoond hebben.

Geschiedenis zwarte zaadolie

De olie en de zaden van de zwarte komijn werden reeds gebruikt in de tijd van de Egyptische farao’s. Komijn groeit van origine in het noorden van Afrika, in Zuid-Europa en Midden Azië. Het werd en wordt nog altijd in menig oosters gerecht gebruikt maar kent ook toepassingen in de cosmetica en dus in de geneeskunde.

Hoe ziet de olie eruit?

De zaden van de zwarte komijn hebben een soort vorm van een halve maan. De olie wordt er koud uitgeperst en er worden geen hulpstoffen aan toegevoegd, zodat het een volkomen zuiver natuurproduct blijft. Indien de zaden verwarmd worden op hoge temperatuur verliezen zij een deel van hun werking maar ook de sterke smaak die juist zo kenmerkend ervoor is. De olie kan in meer kleuren beschikbaar zijn: goede olie wordt geperst uit rijpe zaden en zal een mooie goudachtige tot zwarte kleur hebben. Indien er geperst wordt met zaden die nog niet volledig rijp zijn wordt de olie wat roder van kleur.

Wat kost zwarte zaadolie?

Zwarte zaadolie wordt gewonnen uit komijnzaad en de verwerking van de zaden tot olie is een vrij arbeidsintensief proces dat nog vaak op traditionele wijze geschiedt. De olie is vrij kostbaar: een flesje van zo’n 100 milliliter kost in Nederland al snel zo’n 12,50 euro. Dit betekent dat de literprijs zo’n 125 euro bedraagt. Dat is niet niks, maar je kunt de olie wel voor heel veel doeleinden gebruiken. De productie van de olie dient ook goed te geschieden, anders heb je niet de juiste olie en mist deze de goede smaak. Als je de olie in de keuken gebruikt kun je deze bijvoorbeeld koud gebruiken om door een salade te doen. In deze vorm behoudt het ook zijn oorspronkelijke smaak. Olie verwarmen is ook mogelijk maar hou er dan rekening mee dat je niet verder gaat dan zo’n 90 graden omdat dit ten nadele komt aan de smaak en er ook een deel van de werking verloren kan gaan.

Waar koop je de olie?

De olie is te koop via internet maar ook veel Turkse en Marokkaanse winkels in Nederland hebben het in hun assortiment. Zo gebruiken de bakkers het zaad van de komijn ook vaak om toe te voegen aan hun broden en kun je de zaden en olie kopen om zelf aan gerechten toe te voegen.

Zwarte zaadolie in de keuken

De olie kun je ook gebruiken voor toepassingen in gerechten maar er wordt ook aangeraden om dan voor de zaadjes te kiezen. Deze kun je zelf platstampen en dan bijvoorbeeld door een curry mengen. Het geeft het een bijzondere smaak mee waarvoor je niet eens veel hoeft te gebruiken.

Waar voor je geld

De olie mag dan duur zijn, dan heb je ook wat. Zwarte zaadolie is namelijk bruikbaar tegen veel kwalen waarvan we er een aantal zullen noemen. Voor de bestrijding van de meeste kwalen neem je meestal een aantal keer per dag een paar druppels in, maar de olie dient wel goed in je systeem te raken voordat het effect heeft. Hiermee willen we zeggen dat je het wel voor langere tijd dient te gebruiken wil het nut hebben en de kwaal goed bestrijden.

Bruikbaar bij diverse klachten

De olie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Bij uitwendig gebruik kun je vooral denken aan het gebruik tegen huidaandoeningen als acne, psoriasis of eczeem. De olie werkt ook prima om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Inwendig kun je de olie bij heel veel klachten toepassen zoals voor het tegengaan en bestrijden van allergieën, verkoudheid, menstruatieproblemen, astma, hoofdpijn, koorts en zo is er nog wel wat te noemen. Heb je een specifieke klacht? Lees dan eerst de bijsluiter en kijk of de olie er geschikt voor is. In geval van twijfel raadpleeg je het beste ook altijd je arts. Zwarte zaadolie werkt ook (net als bijvoorbeeld cranberry’s) vocht afdrijvend en kan dan ook goed gebruikt worden als je teveel vocht vasthoudt. Het spoelt je lichaam en verwijdert de gifstoffen maar kan ook een positieve invloed hebben op je spijsvertering. En als deze in orde is zul jij je ook al snel beter voelen.

Welke bestanddelen zorgen voor een goede werking?

De olie lijkt een soort wondermiddel te zijn maar het bevat dan ook tal van bestanddelen die gezond zijn voor het menselijk lichaam. De olie bestaat voor het grootste deel (zo’n 80%) uit onverzadigde vetzuren. Denk hierbij aan Omega 3, 6 en 9. Deze vetzuren hebben een positieve werking voor de mens. Daarnaast zitten er nog zo’n 100 bioflavonoïden in. Deze werken niet los van elkaar maar in combinatie met de vetzuren leveren zij het beste effect. Daarnaast zitten er ook diverse vitamines, mineralen, aminozuren, koolhydraten, proteïnen, oliën en verzadigde vetzuren in de olie. Kortom, de zwarte zaadolie heeft dusdanig veel gezonde en natuurlijke bestanddelen dat deze voor veel verschillende kwalen gebruikt kan worden.

Werking zwarte zaadolie tegen kanker

Uit onderzoek is reeds gebleken dat zwarte zaadolie ook een verband heeft met kanker of liever gezegd met het voorkomen ervan. Een menselijk lichaam maakt gezonde cellen aan. Wanneer deze cellen niet voldoende zuurstof krijgen bestaat de kans dat ze overgaan in kankercellen. De aanwezigheid van een hoog percentage gezonde vetzuren in de zwarte zaadolie zorgt ervoor dat de cellen wel voldoende zuurstof krijgen en kan zo de kans op kanker kleiner maken. Het kan het uiteraard niet voorkomen en als je denkt dat je ziek bent raadpleeg dan altijd je huisarts of een specialist.