Shampoo met rozenwater

Kies voor shampoo met rozenwater

Je haar wassen doe je om het schoon te krijgen en er alle vuil uit te verwijderen. Te veel en te vaak wassen is niet zo goed voor je haar maar je wilt natuurlijk wel graag dat het schoon is en dat het lekker ruikt. En niet te vergeten dat het ook nog eens glanst en gezond is. Voor alle haartypes zijn diverse soorten shampoo verkrijgbaar. Denk hierbij aan shampoo voor bijvoorbeeld krullend haar, voor gekleurd of geverfd haar, voor dun en futloos haar of juist voor dik en stugger haar. Keuze genoeg dus.

Kunstmatige toevoegingen aan shampoo

De meeste shampoos worden echter gemaakt met behulp van kunstmatige en chemische hulpstoffen die niet altijd even goed zijn voor het haar en de hoofdhuid. Sommige stoffen veroorzaken bijvoorbeeld dehydratatie van het haar waardoor het droger wordt en kan uitvallen. Ook reageren mensen wel eens allergisch op bepaalde stoffen en krijgen last van jeuk of uitslag op hun hoofd. Om dit te voorkomen kun je ook voor een biologische shampoo kiezen. De basisstoffen hierin zijn op biologische wijze gekweekt en er worden geen chemische toevoegingen gedaan. Goede voorbeelden van producten waarmee je goed je haar kunt wassen en verzorgen zijn Aleppozeep of rozenwater.

Diverse manieren om rozenwater te gebruiken

Rozenwater is een goed middel om je haar gezond te maken en te houden. Je kunt daarbij kiezen voor een shampoo die gemaakt is op basis van rozenwater. Rozenwater kent overigens nog veel meer cosmetische toepassingen dan alleen in shampoo. Het kan ook gebruikt worden op je huid, voor je ogen, als cleanser, om acne te bestrijden en zo zijn er nog diverse toepassingen meer te noemen. Naast shampoo waar al rozenwater in zit kun je ook gebruik maken van een andere milde shampoo om je haren te wassen die je zelf verdunt met rozenwater. Het effect is hetzelfde.

Wat is rozenwater?

Er zijn diverse shampoos op de markt die gemaakt worden op basis van rozenwater. Wat is rozenwater nu precies? Het ontstaat als bijproduct bij het maken van rozenolie. Het wordt al eeuwen gebruikt en het verzacht de huid en het haar en zorgt er ook voor dat het niet vies wordt. Het water is een natuurproduct en is mild voor je huid. Omdat het geen chemische toevoegingen kent kan het voor nagenoeg ieder haar- en huidtype gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat je puur rozenwater koopt waar niets aan toegevoegd is.

Kenmerken rozenwater

Rozenwater als cosmetisch product kent zijn oorsprong in Marokko. Het wordt daar overigens niet alleen gebruikt als schoonheidsartikel maar kent ook toepassingen in de Marokkaanse keuken. Rozenwater heeft kalmerende eigenschappen en is rijk aan verschillende vitamines: A, B3, C, D en E. Omdat er ook suiker in zit zorgt rozenwater voor een kalmerende werking.

Rozenwater all over the place

In Keela m’gouna, een plaats in Marokko, vindt een grote teelt en oogst van rozen plaats. Dit is reeds eeuwen het geval. De rozen worden er gekweekt en de knoppen worden gedroogd om er rozenolie uit te destilleren. Wat overblijft is rozenwater dat dus ook voor veel doeleinden gebruikt kan worden. In Keela m’gouna wordt de olie volop gemaakt en verhandeld en vinden ook jaarlijks rozenfestivals plaats. De stad dankt zijn naamsbekendheid dan ook aan de rozenkweek en de productie van rozenolie en -water.

Hoe gebruik je rozenwater het beste?

Er zijn verschillende manieren waarop je rozenwater kunt gebruiken voor je haar. Kies voor een shampoo waarin het rozenwater al verwerkt is of gebruik het los.

Haren wassen

Als je een biologische shampoo gebruikt ben je dubbel goed bezig want deze zal ook minder irritatie veroorzaken en is ook nog eens goed voor het milieu. Er komen namelijk geen chemicaliën bij de productie aan te pas en de shampooresten die je uitspoelt verontreinigen  het afvalwater niet omdat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Gebruik het als spoelmiddel

Na het wassen van je haren kun je het rozenwater gebruiken als spoelmiddel. Dit geeft je haar een mooie en natuurlijke glans en zorgt ervoor dat het lekker zacht wordt.

Haaruitval

Heb je last van haaruitval? Ook dan is rozenwater een goed middel om dit tegen te gaan. Je masseert een aantal druppels rozenwater op de hoofdhuid en laat dit ongeveer een half uurtje intrekken. Spoel het daarna goed uit en was je haar met een milde shampoo. Je haar valt na een poosje behandelen minder snel uit maar wordt ook dikker en sterker. Eenmaal per week masseren met rozenwater levert al resultaat op.

Beschadigd haar

Heb je beschadigd haar door bijvoorbeeld het veelvuldig kleuren of door het gebruik van allerlei (chemische) stylingproducten of door de zon? Dan meng je het beste wat rozenwater met jojoba olie en vitamine E. Masseer het in op de hoofdhuid en spoel het daarna goed uit. Even je haren wassen met een milde shampoo en het is klaar. Je haar zal zich herstellen en er na een tijdje stukken beter en gezonder uit komen zien.

Anti roos

Rozenwater is ook een probaat middel tegen roos. Gebruik na het wassen van je haar een kopje rozenwater om het mee te spoelen en de roos zal na enige tijd zichtbaar minder worden en zelfs verdwijnen.

Haarmasker maken

Rozenwater kun je ook gebruiken om een haarmasker mee te maken. Veel bestaande haarmaskers worden gemaakt met chemicaliën maar zuiver rozenwater is volkomen natuurlijk en dus ook veilig. Als je kroeshaar hebt of heel pluizig en droog haar kun je een masker maken van rozenwater en dit goed inmasseren op de hoofdhuid. Herhaal dit een aantal keren en het haar zal er stukken beter en veel minder droog van worden.

Haarspray maken

Nog een mogelijkheid om rozenwater voor je haar te gebruiken is door er een spray van te maken. Veel haarlakken, gels en andere stylingproducten zijn zwaar chemisch en beschadigen je haar. Een spray op basis van rozenwater is volslagen natuurlijk en verzorgt je haar zodat jij het makkelijk in model kunt brengen maar geeft het ook een gezonde glans en een lekker geurtje mee.