Voordelen olijfolie

Wat zijn de voordelen van olijfolie?

Veel mensen gebruiken tegenwoordig in de keuken olijfolie om in te bakken maar het wordt ook wel gebruikt als dressing voor de salade of als basis van een saus. Waarom wordt er zo veel gebruik gemaakt van deze olie? Die overigens niet alleen voor consumptie maar ook voor cosmetische doeleinden gebruikt kan worden.

Natuurlijk product

Olijfolie is een natuurproduct dat bestaat in verschillende gradaties. De samenstelling van deze olie wordt onder meer bepaald door de grond waarin de olijfbomen groeien maar ook hoeveel zon er is op een bepaalde plek. Tevens zorgt de manier van persen van de olijven voor verschillende resultaten. De extra vierge olijfolie heeft de meeste vitamines in zich maar ook de beste bioactieve stoffen en is dus de beste en meest gezonde variant van de olie. Olijfolie bevat ook vet maar doordat dit juist enkelvoudige onverzadigde vetten zijn kunnen ze bijdragen aan verlaging van het cholesterolgehalte van de mens. Olijfolie zorgt er ook voor dat de slechte vetten uit het lichaam verdreven worden.

Bestanddelen olijfolie

In olijfolie zit een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E die echter wel per soort kan olie kan verschillen. Vitamine E bestaat ook in diverse verschijningsvormen en de belangrijkste voor de mens is α-tocoferol.

Vitamine E

Laar het nu net zo zijn dat deze vorm van vitamine E veel aangetroffen wordt in olijfolie. Deze vitamine is een antioxidant en speelt een rol in het menselijk lichaam bij de celstofwisseling. Deze vitamine kan, mits deze in zeer grote mate ingenomen wordt,  het risico op hart- en vaatziekten verminderen en uit onderzoeken zijn reeds positieve resultaten gekomen omtrent de positieve invloed van vitamine E op bepaalde soorten kanker. Vitamine E is echter niet in zijn eentje het wondermiddel maar werkt juist goed in combinatie met andere stoffen. Als deze samen gebruikt worden ontstaat er een bepaalde interactie die het lichaam ten goede komt.

Fenolen

Behalve vitamine E bevat olijfolie ook bioactieve stoffen in de vorm van zogenaamde fenolen. De fenolen die in olijfolie aangetroffen worden zijn hydroxytyrosol, tyrosol en oleuropeïne. Deze stoffen hebben vooral samen een gunstige werking voor het menselijk lichaam en kunnen beschermen tegen kanker, verlagen het cholesterol en hebben een ontstekingsremmend effect. Wanneer de fenolen los van elkaar gebruikt zouden worden dien je er grote hoeveelheden van in te nemen willen ze enig effect maar juist in combinatie met elkaar geeft het een goede balans en werkt het gunstig uit bij bepaalde aandoeningen.

Antioxidanten

Hydroxytyrosol is dus ook een antioxidant die voorkomt in olijfolie. Het beschermt het lichaam tegen agressieve moleculen. Omdat de stof sterke overeenkomsten vertoont met middelen die gebruikt wordt om de ziekte van Parkinson te bestrijden wordt er gewerkt aan een soort olijfolie die deze goede stof in zich heeft en aan medicatie tegen Parkinson. Antioxidanten kunnen in je lichaam bepaalde ziektes tegengaan maar ook ontstekingsremmend werken.

Fytoserolen

Fytosterolen komen ook voor in olijfolie. Deze antioxidanten lijken op cholesterol maar zorgen ervoor dat het lichaam dit zo weinig mogelijk opneemt en het cholesterolgehalte lager wordt. Om deze reden gebruiken mensen vaak olijfolie in plaats van boter omdat het beter beschermt tegen een hoog cholesterolgehalte en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Tegen ontstekingen

Olijfolie bezit ook de eigenschap om ontstekingen te weren of te remmen. Chronische ontstekingen worden vaak gezien als de oorzaak van bepaalde ziektes zoals kanker, Alzheimer of diabetes. Olijfolie zorgt er niet voor dat je van deze ziektes geneest maar het gebruik ervan kan er wel voor zorgen dat je minder kans loopt ze te krijgen.

Tegen beroerte en hartziekte

Uit diverse studies is ook gebleken dat olijfolie je kan beschermen tegen beroertes en bepaalde aandoeningen aan het hart. Bij een beroerte kun je een bloedprop krijgen, hetgeen ook het geval kan zijn bij een hartaanval. Door deze prop stroomt het bloed niet meer goed verder en kan het ervoor zorgen dat bepaalde delen van je lichaam zoals je hoofd of hart niet meer genoeg zuurstof krijgen. In olijfolie zijn bepaalde stoffen aanwezig die een positieve invloed hebben waardoor je bloeddruk daalt en je hart minder moeite hoeft te doen om het bloed rond te pompen door je lichaam waardoor ook de kans op propjes die zich ophopen veel kleiner wordt.

Antibacteriele werking

Als laatste noemen we de antibacteriële werking van olijfolie. In olijfolie zitten veel voedingsstoffen die schadelijke bacteriën kunnen aanvallen en doden. Dit zijn onder andere bacteriën die maagzweren en darmkanker kunnen veroorzaken. Als je wilt dat de olijfolie deze bacteriën aanpakt dien je wel te kiezen voor extra vierge olijfolie. Dit is namelijk de enige variant van olijfolie die deze bestanddelen in zich heeft.

Olijfolie voor cosmetisch gebruik

Olijfolie wordt ook door sommige mensen gebruikt als zonnebrandmiddel. Bij het vrijkomen van de stof hydroxytyrosol komt er een beschermende stof vrij die tegen UV straling werkt. Als je last hebt van bijvoorbeeld eczeem kan insmeren met olijfolie ook effect opleveren.

Squaleen

Een volgend bestanddeel dat je vooral aantreft bij extra vierge olijfolie is squaleen. Het kan een positieve rol spelen als je het op je huid gebruikt maar is ook goed voor de gezondheid van de ogen. Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat mensen die veel extra vierge olijfolie gebruiken, minder kans lopen op bepaalde soorten kanker en uit laboratoriumstudies is reeds naar voren gekomen dat squaleen een anti-tumor werking heeft.

Olijfolie als consumptiemiddel

Olijfolie wordt niet alleen gebruikt voor cosmetische doeleinden maar kent ook heel diverse toepassingen in de keuken. Olijfolie bevat veel enkelvoudige en onverzadigde vetten die goed zijn voor je lichaam. Dit in tegenstelling tot meervoudige verzadigde vetten die je in veel (hoofdzakelijk) ongezonde producten aantreft.

Kies de juiste olijfolie

Alleen extra vierge olijfolie bevat de benodigde antioxidanten en bioactieve stoffen die een positief effect kunnen hebben op je lichaam en bepaalde ziektes kunnen voorkomen. Kies daarom altijd de juiste olie. Let er ook goed op dat je alleen zuivere extra vierge olie koopt. Veel soorten olijfolie (ook de extra vierge) worden aangelengd met water waardoor deze niet volkomen zuiver meer is en ook een aantal effecten ervan niet meer volledige gewaarborgd worden. Zuivere olie is wel duurder, maar ook stukken beter voor je gezondheid. Kijk goed op de fles of er water aan toegevoegd is en ga voor een variant waar dat zo min mogelijk of helemaal niet in zit.

Tanden poetsen

Een bijzondere toepassing van Aleppozeep is voor je tanden te poetsen. Dit is even wennen omdat het niet zo smaakt als de reguliere tandpasta die je gewend bent maar na een poosje gebruiken zullen je tanden witter worden en bovendien worden ze ook goed schoon.

Maar één product meer nodig

Aleppozeep is dus eigenlijk het enige dat een mens nodig heeft om zijn lichaam, gezicht, haar en tanden schoon te houden. Dat is natuurlijk een groot voordeel van deze zeep. Je hoeft niet meer allerlei verschillende producten aan te schaffen maar kunt met maar één stuk zeep ook al vooruit. Bijkomend voordeel is dat de zeep een natuurlijke basis heeft, voor nagenoeg ieder huidtype geschikt is en zelfs verlichting kan geven bij huidaandoeningen en de huid zuivert in het geval van puistjes, acne of eczeem.

Prijzen Aleppozeep

Aleppozeep is ook in Nederland verkrijgbaar en kun je op internet vinden en bestellen. De zeep is een natuurproduct en zeker niet goedkoop. Er zijn verschillende soorten te koop en de prijs ervan neemt toe als het bestanddeel laurierbesolie groter wordt. De zeep is in stukken maar ook als een vloeibare variant te verkrijgen. Een stukje Aleppozeep van een normaal formaat kost al snel rond de 5 euro maar dan heb je dus wel goede zeep. Hou hierbij in je achterhoofd dat de grondstoffen duur zijn en de zeep veelal nog handmatig gemaakt wordt. Dit verklaart dan ook de hogere prijs.

Natuurlijke Aleppozeep

Omdat de Aleppozeep al gemaakt werd in tijden dat ze nog geen chemische of industriële processen gebruikten en deze nog altijd op dezelfde traditionele manier als toen vervaardigd wordt is de zeep niet goedkoop. Ze wordt dan ook op een arbeidsintensieve manier gemaakt en het kost tijd om de zeep te laten drogen totdat deze voor gebruik geschikt is. Hoe meer laurierbesolie hoe duurder de zeep maar er is ook een variant verkrijgbaar die alleen met (het goedkopere bestanddeel) olijfolie gemaakt wordt. Dus wil je deze zeep ook eens proberen om te kijken of het iets voor jou is? Kies dan voor een van de voordeligere soorten en als het mocht bevallen kun je later nog altijd overschakelen op een wat duurdere variant mocht deze prettiger voor je zijn in het gebruik.

Chemische zeep

De meeste zeep en andere wasproducten die je kunt kopen in de reguliere winkels of op internet kunt bestellen worden gemaakt via chemische processen waarbij ook de nodige niet natuurlijke hulpmiddelen gebruikt worden. Door het gebruik van chemische bestanddelen komt het nog wel eens voor dat mensen niet goed tegen een bepaalde stof kunnen of dat ze van een bepaald wasmiddel uitslag krijgen. Veel zepen worden gemaakt met SLS, hetgeen ook nog eens gevaarlijk kan zijn. Voordeel van zeepsoorten die op basis van natuurlijk stoffen gemaakt zijn, zoals ook het geval is met de Aleppozeep, is dat er geen chemische middelen aan te pas komen bij de productie, hetgeen ook beter is voor het milieu. Bovendien is deze zeep volledig biologisch afbreekbaar en laat geen nadelige sporen na in de natuur na gebruik. De kans dat je er allergisch voor bent is veel minder groot dan bij het gebruik van chemische grondstoffen.