Waarom is biologische zeep duurder dan gewone

Waarom is biologische zeep duurder dan gewone?

Iedereen wil zich graag fris voelen en zich lekker kunnen wassen. Er zijn heel veel verschillende producten op de markt die je daarvoor kunt gebruiken maar de meeste zijn op kunstmatige of synthetische basis gemaakt. Dit wil zeggen dat er vaak chemische stoffen aan toegevoegd zijn om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je shampoo, zeep of tandpasta beter schuimt of langer houdbaar is.

Toevoeging chemische hulpstoffen

De toevoeging van chemische elementen is niet alleen slecht voor het milieu maar kan ook een schadelijke invloed op je gezondheid hebben. Bepaalde stoffen kunnen negatief werken op je huid of haar maar kunnen ook soms inwendige problemen geven. Mensen met een gevoelige huid of die snel irritaties, jeuk of uitslag hebben blijken vaak gevoeliger te zijn voor chemische toevoegingen. Nu is het handig als je weet waar je allergisch voor bent want dan kies je gewoon een product waar dat bestanddeel niet in zit. Weet je echter niet waardoor bepaalde irritaties ontstaan, dan is het lang geen gek idee om voor een biologische zeep te kiezen. Deze worden gemaakt van enkel natuurlijke producten en er worden geen extra stoffen bij gedaan.

Kies voor biologische zeep

Biologische zeep kun je kopen in stukjes of in vloeibare vorm maar je kunt hierbij ook denken aan bijvoorbeeld shampoo of douchegel op biologische basis. De voordelen van biologische zeep zijn dat er alleen maar biologisch gekweekte grondstoffen aan te pas komen en er geen kunstmatige toevoegingen gedaan worden. Zeker als je aan het milieu wilt denken of een geschikt middel zoekt om je huid goed te verzorgen zonder dat er allerlei hulpstoffen aan toegevoegd zijn is biologische zeep een goede optie.

Waar is het te koop?

Biologische zeep is vaak te koop bij de drogist maar is zeker verkrijgbaar bij een speciaalzaak. Ook op internet kun je veel soorten vinden en er eentje kiezen die het beste bij je past. Biologische zeep is wel vaak een heel stuk duurder dan de reguliere zeep die je bij de supermarkt kunt kopen. Dit heeft diverse redenen.

Handmatig en arbeidsintensief: Aleppozeep

Veel biologische zeep wordt nog altijd op dezelfde traditionele manier gemaakt als ze dat reeds decennia en soms wel eeuwen geleden deden. Neem nu bijvoorbeeld de Aleppozeep, die al meer dan een eeuw geleden in Syrië gemaakt en verhandeld werd. De zeep wordt gemaakt op basis van olijfolie en laurierbesolie. De zeep kent geen kunstmatige toevoegingen en is daarom voor nagenoeg iedereen geschikt. Deze zeep wordt handmatig gemaakt en het proces is behoorlijk arbeidsintensief. Het duurt ook geruime tijd om deze zeep te laten drogen totdat ze klaar is voor gebruik. Hierdoor en ook door de samenstelling ervan wordt de zeep duurder. Hoe meer laurierbesolie er voor gebruikt wordt, hoe duurder de zeep wordt. Deze is namelijk duurder en zeldzamer dan olijfolie.

Arganolie

Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de arganboom maar één boom levert gemiddeld per seizoen slechts een liter olie op. Als je goede en zuivere olie hebt is deze handmatig geperst en gemaakt en dit drijft ook de prijs omhoog. Maar dan heb je dus ook wat.

Beter en milder voor je huid

Biologische zeep kost dan wel iets meer, het is wel beter voor je huid. Door de natuurlijke ingrediënten is de zeep niet kunstmatig maar hydrateert deze je huid veelal ook beter. Veel natuurlijke zepen kenden hun oorsprong al lang voordat er massaal en industrieel zeep geproduceerd werd, dus wie zijn wij om te betwijfelen of het wel werkt? Men kende vroeger al de reinigende en verzorgende kracht van de natuurlijke bestanddelen. Biologische zeep is milder voor de huid en daarom uitermate geschikt voor gebruik door mensen met een gevoelige huid of voor kinderen.

Welke keuze maak je?

Weet je niet zo goed welke zeep je zult kiezen? Kijk dan eerst naar de bestanddelen zodat je zeker iets neemt waar geen stoffen in zitten waar je niet tegen kunt. Dit kan namelijk ook bij biologische zeep nog het geval zijn. Alle bestanddelen worden vermeld dus dat is makkelijk genoeg. Vaak vind je ook recensies van mensen op internet waarin ze hun ervaringen met bepaalde producten delen. Lees deze eens en dan weet je wellicht ook wat voor jou het beste is.

Maak je eigen zeep

Vind je biologische zeep aan de dure kant maar wil je deze eigenlijk wel graag aanschaffen? Dan kun je ook overwegen om deze zelf te maken. De manier waarop dit gaat kun je vinden op internet. Je gebruikt als het ware een recept waarin staat wat je allemaal nodig hebt en hoe je de zeep maakt. De grondstoffen die hiervoor nodig zijn kun je ook bestellen via internet.

Hoe werkt het?

Misschien dat het niet direct de eerste keer een succes is als je zelf zeep maakt, maar je weet dan wel precies wat je er allemaal in gestopt hebt. Je maakt vaak grotere hoeveelheden tegelijk waarvan je later, na het drogen, stukken kunt maken die handig zijn in gebruik. Er zijn ook speciale vormen te koop waarmee je de zeep al meteen op maat kunt maken.

Kies de juiste ingrediënten

Denk bij de ingrediënten bijvoorbeeld aan natuurlijke oliën (olijfolie wordt zeer veel gebruikt bij cosmetische producten) maar ook aan andere natuurlijke grondstoffen waarmee je een lekker geurtje aan je zelfgemaakte zeep kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor lavendel of voor kokos. Deze kun je ook kopen bij een producent die geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de kweek en is derhalve ook biologisch.

Geef eens zeep cadeau

Zelfgemaakte zeep is niet alleen om zelf te gebruiken, het is ook leuk om cadeau te geven. Als je mensen kent die graag biologische producten gebruiken of die een erg gevoelige huid hebben en niet alles kunnen verdragen is een zelfgemaakt stuk zeep zeker een geweldig cadeau dat in de smaak zal vallen. Het kost je niet zoveel als een stuk biologische zeep dat je koopt maar is toch leuk en zuiver van kwaliteit.