Waarom is goede arganolie zo duur?

Waarom is goede arganolie zo duur?

Arganolie wordt onttrokken aan de vruchten van de arganboom. Eén boom levert per seizoen zo’n 32 kilo vruchten af die op hun beurt dan weer één liter olie opleveren. De vruchten bevatten een noot waarin maximaal drie arganpitten zitten waaruit de olie gehaald wordt. Door de vaak nog traditionele wijze van oogsten en de handmatige verwerking van de pitten is de olie behoorlijk duur. De bomen zijn vrij zeldzaam en omdat een boom relatief weinig olie oplevert zijn de prijzen voor de olie vaak hoog. De verwerking van de pitten geschiedt vaak nog handmatig en is derhalve zeer arbeidsintensief.

Hoe herken je goede olie?

De arganolie kan toegepast worden voor cosmetische doeleinden maar ook in de keuken gebruikt worden. Het verschil tussen de twee toepassingen vind je terug in het branden van de pitten. Voor de cosmetische versie is het branden niet nodig, voor de versie die voor consumptie geschikt is, is dit wel noodzakelijk om te doen.

Premium olie

Arganolie is in veel soorten verkrijgbaar, zowel in de winkel als via internet. Maar hoe weet je nu of je echt goede olie hebt waar je baat bij kunt hebben of die echt lekker is in je eten? In Nederland wordt slechts door twee winkels de Premium versie van de olie verkocht. Deze wordt gemaakt door boeren in Marokko en wordt rechtstreeks van hen gekocht. Zo kun je er ook zeker van zijn dat je een goed product in huis haalt. De prijzen zijn dan ook zeker niet laag, maar dan heb je wel wat goeds.

Factoren die de kwaliteit beïnvloeden

De kwaliteit en daarmee ook de prijs van arganolie wordt door diverse factoren bepaald: de arganbomen groeien alleen in Marokko maar niet iedere grondsoort is er even geschikt voor. Is de grond beter, dan is de olie ook beter. Ook het weer en de temperatuur kunnen van invloed zijn. Genoeg zon is uitermate belangrijk maar ook de hoeveelheid vocht die de bomen krijgen telt zeker mee. De olie waarin de meeste werkzame stoffen zoals zuren, vitamines en antioxidanten zitten, zijn het beste van kwaliteit. Ook de manier van produceren kan zijn invloed hebben op de kwaliteit van de olie. Gebeurt dit handmatig of mechanisch, hoe zijn de omstandigheden tijdens de productie en hoeveel water wordt er gebruikt? Het is allemaal van invloed. Ook de opslag van de olie kan de kwaliteit ervan beïnvloeden. De olie blijft gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar goed mits deze onder de juiste omstandigheden en de juiste temperatuur is opgeslagen. Zo niet, dan bestaat zeker de mogelijkheid dat de werkzame stoffen die in de olie aanwezig zijn niet meer voldoen.

Keurmerk

Arganolie die je in Nederland kunt kopen is altijd biologisch en voorzien van een EKO keurmerk. Dit keurmerk geeft alleen aan dat de olie op een biologische manier geproduceerd is en er geen andere stoffen aan te pas gekomen zijn. Het keurmerk zegt niets over de kwaliteit van de olie en hoe deze is samengesteld.

Prijzen arganolie

De prijzen voor arganolie kunnen sterk uiteenlopen en soms wordt er wel 100 euro neergeteld voor een liter. Als je goedkopere olie aanschaft is deze gemaakt door producenten die niet handmatig de verwerking doen van de pitten maar deze op industriële wijze aanpakken. Ze gebruiken hiervoor grotere pitten dan bij een handmatige aanpak omdat deze goedkoper zijn in aanschaf. Doordat de grondstoffen voordeliger zijn en het proces om ze te verwerken minder arbeidsintensief is zal de olie ook voordeliger uitvallen voor de consument. Het nadeel van deze oliën is echter dat de meeste werkzame stoffen eruit verdwenen zijn en de olie weinig effect meer heeft of minder van smaak is.

Welke olie is het duurste?

De duurdere arganolie wordt veelal ingekocht bij kleine boeren. Dit is dan ook de Premium olie. Zij verbouwen veelal zelf de vruchten, plukken en verwerken deze (handmatig) en zorgen er zo voor dat de olie zijn kwaliteit en werkzame stoffen weet te behouden. Deze olie is niet alleen stukken beter, maar ook stukken duurder in aanschaf. Groot voordeel ervan is dat de olie beter is en beter smaakt maar ook dat je met de aanschaf ervan de kleinere producenten steunt en ook zij hun plekje op de markt weten te behouden.

Goedkopere olie

De meeste olie die in ons land te koop is, is afkomstig van grotere producenten en is lager in prijs. Kies je echter voor kwaliteit, koop dan de duurdere varianten. Hiervoor hebben de inkopers vaak rechtstreeks contact met de boeren en verwerkers en kun je er zeker van zijn dat je iets goed aanschaft.

Arganolie voor cosmetica

Arganolie voor cosmetische doeleinden kun je werkelijk voor van alles gebruiken. De olie die in dit soort producten verwerkt wordt of de pure variant wordt gemaakt van niet geroosterde pitten. Hierdoor wordt de geur minder maar zit er ook minder smaak aan. De olie is onder andere zeer geschikt voor het hydrateren van je huid maar kan ook toegepast worden als bescherming tegen Uv-stralen op je huid en als lippenbalsem. De olie kun je ook gebruiken om dof haar weer te laten glanzen en minder droog te laten worden. Arganolie is door de bestanddelen ook geschikt om de verschijnselen die zich voordoen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis te verminderen. De olie geneest uiteraard niet de aandoening, maar kan wel verlichting geven en bijvoorbeeld schilfers en jeuk tegengaan.

Arganolie in de keuken

Kies je er liever voor om de olie te gebruiken in de keuken? Ook dat is een goede keuze, zeker als je voor de Premium olie kiest. De olie wordt gemaakt met geroosterde pitten waardoor er veel smaak vrijkomt en is geschikt om bijvoorbeeld als dressing te gebruiken in salades maar kun je ook benutten ter vervanging van olijfolie. De olie bevat bestanddelen die onder andere de weerstand versterken, ontstekingen tegen gaan maar ook het cholesterol kunnen verlagen. Als je graag wilt weten waarvoor de olie allemaal geschikt is zoek daarvoor dan eens de nodige informatie op of raadpleeg iemand die de olie verkoopt.