Wat is arganolie?

Wellicht klinkt de naam je bekend in de oren maar weet je niet precies wat argan of arganolie is en waar het vandaan komt? De vruchten van de arganboom hebben wel wat weg van olijven maar zijn groter en ronder van vorm. De vruchten bestaan slechts voor een kwart uit vruchtvlees maar dat is niet eetbaar voor mensen. In de vrucht zelf zit een noot waarbinnen zich dan weer maximaal drie pitten bevinden. Deze pitten hebben een amandelachtige vorm en hieruit wordt arganolie gewonnen. Daar de noten keihard zijn valt het niet zo mee om deze te kraken en heb je niet zomaar de pitten gevonden. Juist uit de pitten wordt arganolie gewonnen.

Verschillende manieren om te gebruiken

Arganolie wordt voor diverse doelen gebruikt en kan in tegenstelling tot het vruchtvlees van de argannoot wel voor consumptie gebruikt worden. Ook wordt de olie toegepast voor medische doeleinden en verwerkt in cosmetische producten voor de huidverzorging.

Origine arganolie

De werking van argan is al van oudsher bekend. Reeds vele eeuwen voor Christus werd de olie al gewonnen en kende men de werking ervan. De olie is kostbaar en wordt hoofdzakelijk gewonnen in Noord-Afrika waar de bomen in de natuur groeien. De bevolking is zich zeker bewust van het feit dat de bomen kostbaar zijn en derhalve worden deze ook beschermd.

Kosten arganolie

De olie wordt ook wel het Marokkaanse goud genoemd. De prijzen kunnen al snel oplopen tot zo’n 100 euro per liter en daarom zijn de producten waarin de olie verwerkt wordt en de olie zelf ook zo kostbaar. De prijs van de olie is om meerdere redenen zo hoog: de bomen zijn om te beginnen schaars maar zowel de oogst van de vruchten als de productie van de olie geschiedt handmatig. Door de arbeidsintensieve methode wordt de prijs dan ook flink omhoog gedreven. Bovendien is er zo’n 32 kilo aan vruchten nodig om een liter olie te kunnen maken. Dit aantal kilo’s is ongeveer wat één boom per jaar aan opbrengst levert.

Oogsten en verwerken arganolie

Arganolie wordt tegenwoordig op meer manieren geproduceerd en niet alleen meer op traditionele wijze. Reeds veel eeuwen geleden verzamelde de traditionele Amazighstam de noten van de bomen. Hun geiten klommen in de bomen en braakten de noten nadat ze deze opgegeten hadden weer uit. De noten werden daarna gemalen en de olie eruit geperst maar laten uitdrogen in de zon zie je ook vaak. Als de vruchten hard worden aan de buitenkant is het eenvoudiger om de noten en de pitten eruit te halen. Er zitten maximaal drie pitten in één noot die geroosterd worden om zo de olie eruit te halen. De olie zelf is plantaardig en nagenoeg reukloos. Omdat de olie zo zeldzaam is kost deze ook veel. De pitten hoeven niet gebrand te worden als deze voor cosmetica gebruikt worden. In dat geval geven ze wel minder olie af.

Traditioneel en mechanisch

Naast de traditionele methode waarbij handmatig met stenen op de vruchten geslagen wordt om deze te kunnen openen wordt de olie ook steeds vaker mechanisch uit de pitten geperst. Dit gaat stukken sneller want bij deze methode duurt het slechts 2 uur om alle olie uit de pitten te halen. Omdat arganolie een jaar tot anderhalf jaar goed blijft is het handig deze methode te gebruiken. Het persen duurt minder lang en je houdt een goede en houdbare olie over.

Met behulp van een oplosmiddel

Als de olie gebruikt wordt voor toepassingen in cosmetica kan het ook op een andere manier uit de pitten gehaald worden. Hiervoor wordt dan een oplosmiddel gebruikt. De opbrengst is dan zeker niet slecht maar de olie zelf is minder goed van smaak en kwaliteit dan wanneer deze op traditionele wijze uit de pitten gehaald wordt.

Arganolie in de keuken

Arganolie is plantaardig en dus een gezonde vorm van olie. Je kunt het gebruiken voor consumptiedoeleinden, zoals bijvoorbeeld ter vervanging van olijfolie maar ook als olie voor op salades is het bijvoorbeeld zeer geschikt. Arganolie wordt dus niet alleen voor cosmetische doelen op de markt gebracht. Je kunt er ook je maaltijden mee verrijken. Zorg er dan wel altijd voor dat je kwalitatief goede olie (liefst de olie die op traditionele wijze gewonnen is uit de pitten) kiest. Deze is namelijk stukken beter van smaak en dat proef je dan ook wel. De culinaire olie wordt gemaakt door de pitten te roosteren, hetgeen meer smaak oplevert.

Arganolie voor cosmetica

De kwalitatief wat minder goede (en voordeligere olie) wordt ook gebruikt in de productie van cosmetica en kan zeer goed werken bij het behandeling van bepaalde huidziektes. Een aantal bestanddelen van de olie werken dan ook heilzaam.

Hydratatie voor huid en haar

Als je arganolie wilt gebruiken als cosmetisch product kun je dat op veel manieren doen. We noemen je een aantal voorbeelden. Arganolie werkt goed tegen rimpels (ook om deze te voorkomen) maar hydrateert ook de huid. Het wordt niet alleen voor de huid gebruikt maar ook voor de haren is het zeer geschikt.

Kenmerken arganolie

Arganolie is rijk aan verschillende zuren, antioxidanten en vitamines en zorgt er daardoor voor dat de huid soepel blijft en niet uitdroogt. Je kunt arganolie bijvoorbeeld gebruiken om je huid te beschermen tegen zowel de zon als de kou van de winter. Als je je huid met de olie insmeert voorkom je uitdroging door Uv-stralen maar ook door de kou. En niet alleen je huid heeft baat bij de olie: ook je lippen kun je er mee insmeren waardoor deze beschermd blijven tegen de zon en niet uitdrogen of barsten.

Dof en droog haar behandelen

Arganolie kun je ook gebruiken om dof en droog haar te herstellen en ervoor te zorgen dat het weer glanst en dat ook blijft doen. De olie verzorgt niet alleen het haar, maar maakt ook dat de hoofdhuid minder droog wordt.

Huidaandoeningen behandelen

Bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen ook verminderen als je arganolie gebruikt. Genezing is hiermee niet mogelijk maar je kunt wel de klachten terugbrengen.

Lees de verpakking

We kunnen nog veel meer toepassingen van de olie noemen, dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Wil je graag weten waarvoor de olie nog meer geschikt is? Raadpleeg dan de verpakking, kijk eens rond op internet of vraag in de winkel wat de mogelijkheden zijn. Misschien vind jij dan ook wel de olie waarmee jij vooruit kunt.