Wat is zwarte zaadolie?

Sommige geheimen kennen een lange historie. Dat geldt ook voor de geneeskrachtige werking van zwarte zaadolie. Deze olie wordt onttrokken aan komijnzaad en wordt derhalve ook zwarte komijnolie genoemd. De olie kent een grote geneeskrachtige werking en kan gebruikt worden voor de behandeling van tal van ziektes en aandoeningen.

Historie gebruik komijnzaad

Zwarte komijnolie werd reeds in de tijd van de farao’s gebruikt dus zo lang kent men al de werking ervan. De olie staat ook bekend onder de Latijnse naam Nigella Sativa. Zwarte komijn groeide oorspronkelijk in het noordelijke deel van Afrika, het zuiden van Europa en in Midden Azië. Het wordt gebruikt als stof in cosmeticaproducten maar kent ook een grote medicinale toepassing. De olie wordt geperst uit komijnzaad. Het zaad zelf wordt ook gebruikt voor consumptie en tref je dan ook aan in menig oosterse keuken.

Bestrijding diverse kwalen

Zwarte zaadolie werd reeds vroeg gebruikt om allerlei kwalen te bestrijden. Daar waar het eerst nog gewoon door de bevolking gebruikt werd als eigen middel werd het nut van de olie later ook bevestigd door allerlei wetenschappelijke onderzoeken waaruit naar voren kwam dat de werking ook echt aanwezig is. In de islamitische leer wordt ook de werking van de zwarte zaadolie duidelijk beschreven en wordt er aangeduid dat deze reeds door de profeet Mohammed zelf gebruikt werd en het ook aanbevolen wordt om te gebruiken bij zeer uiteenlopende kwalen.

Hoe ziet zwarte zaadolie eruit?

De zwarte komijnzaadjes hebben een soort vorm zoals een halve maan. De olie wordt eraan onttrokken door deze te persen maar hoeft daarvoor niet verhit te worden. De komijnolie zelf kan zwart of goudkleurig zijn en heeft een vrij typische geur. De olie wordt koud geperst en hiervoor gebruiken de producenten alleen zaden die volledig gerijpt zijn. Indien er geperst wordt met zaden die nog niet rijp zijn zal de olie een roodachtige kleur hebben. Olie van niet rijpe vruchten kan ook minder goed werken maar is vooral slechter te verteren. Als je de olie dus gebruikt voor consumptie is het verstandig voor een goede olie te kiezen.

Bij welke klachten kun je het gebruiken?

De olie is voor zeer uiteenlopende en heel veel medische klachten te gebruiken, waaronder bij allergieën, acne en andere huidaandoeningen, astma, menstruatieproblemen, hoofdpijn, verkoudheid, koorts en zo zijn er nog wel een aantal te noemen. We noemen je bijvoorbeeld nog de vocht afdrijvende werking, de positieve invloed op de spijsvertering en het zorgt ook voor de afvoer van gifstoffen uit je lichaam. Als je precies wilt weten waarvoor de olie allemaal gebruikt kan worden, lees dan de verpakking of bijsluiter of zoek extra informatie op internet. Ondanks het feit dat uit onderzoeken de heilzame werking van olie gebleken is bij zeer diverse klachten is het geen medicatie zoals we dat kennen in de gebruikelijke zin van het woord. Weet je niet wat je hebt of twijfel je aan de werking? Raadpleeg dan ook altijd een arts.

Hoe gebruik je de olie beste?

Zwarte zaadolie dien je wel voor langere tijd te gebruiken wil je er baat bij hebben. Het duurt een aantal maanden voordat de olie goed opgenomen is in je systeem en pas dan zul je de werkzame kracht ervaren. De olie kun je dagelijks innemen in druppeltjesvorm. Zorg ervoor dat je niet te veel ervan inneemt maar er ook niet mee stopt, anders werkt het niet. Zwarte komijnolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Bij inwendig gebruik neem je dus iedere dag een aantal druppels van de olie in, uitwendig kun je deze gebruiken om op de huid te smeren als je bijvoorbeeld last hebt van acne, eczeem of psoriasis. Als je rimpels begint te krijgen kun je hier ook het zwarte zaad op doen, nadat je dit geplet hebt. Het gaat namelijk ook ouderdomsverschijnselen tegen.

Bestanddelen van zwarte zaadolie

De olie kan koud gebruikt worden en bestaat in die vorm dan ook voor zo’n 80% uit onverzadigde vetzuren. Deze zijn gezond voor het lichaam en daarin schuilt dan ook een groot deel van de curatieve werking. Behalve deze vetzuren zitten er in de komijnzaadolie ook zo’n 100 bioflavonoïden. Deze werken samen met de vetzuren en behalen zo ook het beste resultaat. Verder zitten er verschillende vitamines in, aminozuren, mineralen, koolhydraten, proteïnen, oliën, verzadigde en onverzadigde vetzuren (zoals Omega 3, 6 en 9). Hoe groot het aandeel van deze stoffen in de olie is kun je lezen bij de bestanddelen. Hoe eerder een bepaalde stof genoemd wordt in het rijtje, hoe meer er in zit.

Zwarte zaadolie en kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat de olie een bepaalde werking vertoont bij kanker maar hoe dit precies werkt is nog altijd niet helemaal duidelijk. De aanwezigheid van de goede en gezonde vetzuren zorgt er in ieder geval voor dat er zuurstof toegelaten kan worden in een cel. Als er sprake is van een zuurstoftekort in cellen bestaat de mogelijkheid dat gezonde cellen overgaan in kankercellen. Goed en regelmatig gebruik van oliën met de juiste vetzuren zou dit dus kunnen beperken.

Kies de juiste olie

Als je olie wilt kopen, let er dan op dat je de juiste kiest. Olie die koud geperst is, is het beste. Als de olie verwarmd wordt verliest het namelijk een deel van de werking van de ingrediënten die je tegen een bepaalde kwaal wilt gebruiken. In bepaalde gerechten kun je de olie wel mee verwarmen maar het is raadzaam zoveel mogelijk koude olie te gebruiken zodat deze niet aan smaak inboet. Een lepel koude olie kan prima door de salade gedaan worden en behoudt dan ook de oorspronkelijke smaak. Echte originele zwarte zaadolie is gemaakt van biologisch geteelde komijn waar geen kunstmatige toevoegingen aan gedaan worden. Het is een 100% natuurzuiver product in de beste vorm. De olie is zeker niet goedkoop: voor een flesje van 100 milliliter betaal je al snel 12,50 euro. Dit betekent dat de olie ruim over de 100 euro per liter kost. Voordeel is wel dat je de olie niet zo snel op hebt als je per dag een aantal druppels inneemt, maar het blijft wel een kostbaar goed.