Aluminium in deodorant – zelf aluminiumvrije deodorant maken of kopen?

Es muss kein Deo mit Aluminium sein

Aluminium im Deo

Aluminiumzouten zijn de laatste jaren in opspraak geraakt, omdat vermoed wordt dat aluminiumverbindingen het risico op kanker verhogen. Hoewel er nog steeds geen consensus is over de vraag of dit echt zo is, willen steeds meer mensen uit voorzorg aluminium in deodorants (en andere producten) vermijden. Maar iedereen die wel eens in de supermarkt of drogisterij bij het schap met de deodorants heeft gestaan, weet hoe moeilijk het is om een echt aluminiumvrij product te vinden. Daarom vind je hier tips over hoe je gemakkelijk zelf een lichte deodorant kunt maken of waar je hele goede deodorants zonder aluminium kunt vinden. Want: aluminium in deodorant hoeft niet!

Deodorants of antitranspiratiemiddelen

Allereerst moet gezegd worden dat deodorants geen aluminium bevatten. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen een deodorant en een antiperspirant. De onaangename zweetgeur die je wilt voorkomen met een deodorant komt niet van het zweten zelf, maar van de bacteriën die zich kunnen vormen door vochtig zweet. Deodorants bevatten actieve ingrediënten (bijvoorbeeld triclosan) die de groei van zulke bacteriën tegengaan en zo de nare geur bestrijden. Sommige deodorants bevatten zelfs geen triclosan en dergelijke, maar alleen parfums om de geur te maskeren. Ongeacht of ze bacteriostatische middelen of alleen geurstoffen bevatten, voorkomen deodorants over het algemeen niet het zweten zelf, maar zijn ze alleen bedoeld om de typische zweetgeur tegen te gaan.

Desituatie is anders bij antitranspiratiemiddelen. In deze producten worden aluminiumzouten gebruikt. Aluminiumhydroxychloride of aluminiumzirkoniumtetrachloorhydroxideglycine bijvoorbeeld – verbindingen die in veel deodorants zitten, worden gebruikt als antitranspirant. De verbindingen trekken de poriën samen, verminderen de transpiratie en helpen zo ook mensen die veel zweten om de vervelende zweetgeur tegen te gaan. Omdat aluminiumverbindingen er echter van verdacht worden deels verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van kanker en ook in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer, wordt momenteel aanbevolen om alleen deodorants/antitranspiranten zonder aluminium te gebruiken. Deskundigen zien het probleem vooral in de totale hoeveelheid aluminiumverbindingen die we dagelijks binnenkrijgen. Dit komt omdat we aluminium ook absorberen via verpakkingen zoals aluminiumfolie.

Omdat de term “deodorant” veel gebruikt wordt in de volksmond en de term “antiperspirant” daarom minder gangbaar is, zal ik in de rest van het artikel ook de term “deodorant” gebruiken.

Waarom aluminium in deodorant?

Aluminiumverbindingen en stoffen zoals aluminiumchloride zijn bedoeld om de kanalen van de zweetklieren te vernauwen en zo overmatig zweten te voorkomen. Om precies te zijn worden de zouten samen met het zweet verondersteld een soort gellaagje te vormen dat de poriën, d.w.z. de kanaaltjes, afsluit. Dit voorkomt dat zweet kan ontsnappen. Waar geen zweet stroomt, kunnen zich ook geen geurvormende bacteriën ontwikkelen. Daarom is het heel logisch om aluminium te gebruiken in deodorants.

En wat als je niet zonder deodorants met aluminium (antitranspiranten) wilt?

Aluminium im DeoAntiperspiranten met aluminiumzouten worden er nu echter van verdacht kanker te veroorzaken. Er is een bijzonder risico wanneer deodorants met dergelijke verbindingen worden aangebracht op geschoren oksels. Kleine wondjes kunnen het makkelijker maken voor de aluminiumverbindingen om het lichaam binnen te dringen. Experts geloven dat aluminium in deodorants in het bijzonder gelinkt is aan de ontwikkeling van borstkanker. Het is daarom aan te raden, als je niet zonder deodorants met aluminiumzouten wilt, om ze in ieder geval niet direct na het scheren van je oksels te gebruiken.

In principe moet iedereen voor zichzelf beslissen of hij of zij zonder deodorants met aluminiumzouten wil en kan. Tot nu toe zijn de negatieve effecten van dergelijke producten nog niet duidelijk bewezen, maar slechts gissingen. Daarom moeten verdere studies naar aluminium in deodorants worden afgewacht voordat er echte duidelijkheid is. Tot er resultaten zijn, is het echter raadzaam om op zijn minst de consumptie van dergelijke deodorants te beperken en ze alleen op een intacte huid te gebruiken.

Het Federale Ministerie van Gezondheid geeft gedetailleerde aanbevelingen over het gebruik van producten die aluminium bevatten.

Deodorants zonder aluminium kopen

Als je liever een effectieve deodorant koopt in plaats van hem zelf te maken, moet je ervoor zorgen dat er geen aluminium in de ingrediëntenlijst van een deodorant staat. Daarom hoef je het niet zonder deodorant te doen, maar eerder zonder antitranspiratiemiddelen. Omdat het voor veel consumenten belangrijk is geworden om deodorants zonder aluminium te gebruiken, hebben steeds meer fabrikanten gereageerd en een breed assortiment aluminiumvrije producten op de markt gebracht. Maar voordat je grijpt naar producten van Nivea en dergelijke, kun je ook een kijkje nemen bij de fabrikanten van natuurlijke cosmetica. Want hier vind je veel geweldige, natuurlijke producten.
Kijk maar eens op najoba.de , een heel goede online winkel met een heel groot aanbod aluminiumvrije deodorants van bekende, gecertificeerde natuurlijke cosmeticafabrikanten.
Je kunt er bijvoorbeeld de aluminiumvrijeSpeick Thermal Sensitive Deodorant Stickkopen.

Maak je eigen deodorant zonder aluminium

Er zijn een aantal aanbevolen aluminiumvrije deodorants van verschillende fabrikanten van natuurlijke cosmetica. Als je het echter liever zelf doet en je eigen deodorant maakt, zijn er verschillende opties. De meeste recepten, inclusief onze deodorantcrème, gebruiken zuiveringszout (natriumwaterstofcarbonaat). Iedereen kent het poeder, het is te vinden in het bakgedeelte van elke supermarkt. Zuiveringszout heeft een alkalische werking, neutraliseert de vetzuren in de huid en remt zo de vorming van bacteriën die zweetgeur veroorzaken. Het poeder “absorbeert” ook onaangename geurtjes en neutraliseert ze. Baking soda is daarom het ideale deodorantingrediënt en veel gebruikers gebruiken het poeder zelfs alleen onder hun oksels. Hiervoor kan gewoon een borsteltje worden gebruikt. Deodorantcrèmes of vloeibare deodorants om te verstuiven zijn echter handiger.

Eenvoudige citroen deodorant met zuiveringszout of alcohol

  • 100 ml gedestilleerd water
  • 1 tot 2 theelepels zuiveringszout
  • 5 tot 6 druppels citroen etherische olie

Giet het water, het zuiveringszout en de etherische olie in een spuitfles en schud goed tot het zuiveringszout is opgelost. Meng goed voor elk gebruik zodat de essentiële oliën goed verspreid zijn in het water.

Overigens werkt het geheel ook zonder baking soda. In plaats daarvan vormt alcohol het werkzame bestanddeel tegen bacteriën.

  • 50 ml sterke alcohol
  • 50 ml gedestilleerd water
  • etherische olie naar keuze

Maak je eigen eenvoudige deodorantcrème

Eenvoudige deodorantcrèmes op basis van zuiveringszout en kokosolie zijn bijzonder minimalistisch, maar toch snel te maken. Kokosolie is een geweldig deodorantingrediënt, omdat de olie veel laurinezuur bevat, dat een antibacteriële werking heeft en licht deodoriserend werkt. Ik kan de biologische kokosolie van Ölmühle Solling aanbevelen. Als je weinig zweet, kun je vaak volstaan met alleen kokosolie als deodorant. Voor iets meer effect voeg je gewoon zuiveringszout en zetmeel toe:

  • 4 theelepels kokosolie
  • 2 theelepels zuiveringszout
  • Essentiële olie naar keuze

Tip**: Je kunt de vetten en oliën en andere accessoires kopen in de natuurwinkel Dragonspice.de!

Of je volgt ons geweldige deodorantrecept met kokosolie, jojobaolie en sheaboter. Je kunt ook bijpassende labels afdrukken voor de deodorantblikken.

Deocreme selber machen zutaten

Zelf deodorant maken – waar moet je op letten?

Als je voor het eerst je eigen deodorant maakt, maak dan slechts een kleine hoeveelheid en test de doe-het-zelf deodorant eerst op een klein stukje huid. Dit komt omdat zelfs zelfgemaakte producten soms huidirritatie kunnen veroorzaken. Vooral baking soda heeft een irriterende werking in grote hoeveelheden. Als je een gevoelige huid hebt, begin dan met minder zuiveringszout te gebruiken en verhoog dan langzaam de hoeveelheid. Als je echter een gevoelige huid hebt en een sterke neiging om te zweten, kan dit type deodorant niet meer voldoende zijn. In dat geval is het soms de moeite waard om de deodorants te gebruiken die je kunt kopen bij gecertificeerde fabrikanten van natuurlijke cosmetica. Je hoeft je natuurlijk geen zorgen te maken over aluminium in je deodorant.
Koophoogwaardige natuurlijke cosmetica bij najoba.de.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: