Wat voor gevaar zit er in deodorant?

Zweten en de daarbij behorende lucht is niet zo prettig maar in de regel ondervindt iedereen dit wel eens. Om zweten en nare luchtjes tegen te gaan gebruiken we daarom vaak een deodorant. Deze ruikt lekker fris en je krijgt er zelf ook een prettig gevoel van. Een deodorant bestrijdt bacteriën die het zogenaamde apocriene zweet veroorzaken. Dit soort zweet ontwikkelen mensen in de puberteit en wordt veroorzaakt onder invloed van hormonen.

Deodorant en anti-transpirant

Er wordt over het algemeen ook een parfum aan toegevoegd (dit is niet bij alle deodorant het geval) om de zweetlucht tegen te gaan. Deodorant werkt niet om transpiratie tegen te gaan, hiervoor kies je beter een anti-transpirant. Hierin zitten aluminium-zirkonium zouten die de aanmaak van transpiratievocht tegen gaan. Je blijft zelf droger maar ook de zweetgeur wordt minder.

Gebruik op een schone huid

Deodorant dien je het beste te gebruiken als je een schone huid hebt, dus bijvoorbeeld direct na het douchen. Als je reeds zweet heeft het weinig zin meer. Het kan dan wel lekker ruiken maar soms geeft het een vreemde combinatie samen met het zweet en is het minder prettig. Bovendien mist het dan ook zijn werking. Een keertje overslaan, zeker in het geval van een anti-transpirant is geen gek idee. Hiermee ontlast je dan ook je huid.

Gevaar voor de gezondheid?

Nu doen er tegenwoordig veel verhalen de ronde over deodorant en andere cosmetische producten omtrent de veiligheid ervan. Wat is er nu allemaal waar van deze verhalen? Want je wilt wel graag een deo gebruiken om jezelf fris te blijven voelen maar natuurlijk niet dat dit een bedreiging is voor je eigen gezondheid.

Parabenen

Het punt waar veel mensen tegen aan lopen bij het gebruik van deodorant is dat het in  verband gebracht wordt met borstkanker. Om deodorant en andere cosmetische producten langer houdbaar te kunnen maken werd er voorheen vaak gebruik gemaakt van parabenen. Deze kunnen echter doordringen door de huid en in de bloedbaan terechtkomen. Parabenen imiteren de werking van het hormoon oestrogeen. Als je teveel oestrogeen aanmaakt kan dit kanker veroorzaken. De huidige deodorant is echter vrijwel altijd zonder parabenen gemaakt en kan dus geen schadelijke invloed meer hebben. Mocht je willen weten wat erin zit? Kijk dan op de spuitbus of roller. Fabrikanten zijn namelijk verplicht te vermelden wat de bestanddelen zijn.

Vlekken

Een aantal andere zaken die je tegenkomt als je deodorant gebruikt zijn de volgende. Bepaalde deodorant kan vlekken geven op je kleding. Met name bij zwarte of andere donkere kleding kan het witte vlekken geven, terwijl het op witte kleding gele vlekken kan achterlaten. Dit doet niet elke deodorant maar mocht dit wel zo zijn, zorg er dan gewoon voor dat je het even laat opdrogen voordat je je aankleedt.

Welke deo kies je het beste?

Niet voor iedereen is dezelfde deodorant geschikt. Je hebt niet alleen diverse geuren zoals bijvoorbeeld speciaal voor mannen of vrouwen. Er bestaat ook deodorant voor diverse huidtypes. Niet iedereen kan tegen hetzelfde en bepaalde deodorant kan irritatie of jeuk veroorzaken of zelfs tot uitslag onder je oksels leiden. Dit is natuurlijk niet prettig en daarom kies je het beste een deo die bij jou past. Dit betekent ook dat je kiest voor een geur die je prettig vindt. De een houdt nu eenmaal meer van een zwaarder luchtje terwijl de ander liever voor iets lichts kiest.

Kies de juiste deodorant door te proberen

Hou er ook rekening mee dat niet bij iedereen dezelfde deo op dezelfde manier ruikt. De deo zelf verandert niet van geur maar in combinatie met je eigen lichaamsgeur kan het niet bij iedereen hetzelfde effect geven. Kijk voordat je een bepaalde deodorant aanschaft goed naar de bestanddelen. Mocht er een bepaalde stof in zitten waar jij al zeker van weet dat je er allergisch voor bent kies dan een andere. Er is ook deodorant te koop speciaal voor de gevoelige huid. Wat de beste deodorant voor jou is, is veelal een kwestie van proberen. Heb je de goede gevonden? Blijf dan deze gewoon gebruiken.

Irritatie

Niet iedere deodorant veroorzaakt bij iedereen irritatie maar als er meer alcohol in zit of meer aluminiumzout is de kans wel groter. Zorg er altijd voor dat je de huid onder je oksels goed droogt voordat je er deodorant op spuit. Het zal niet altijd irritatie voorkomen maar scheelt wel.

Spuitbus of roller?

Het laatste belangrijke punt in de keuze van de juiste deodorant is of je een spray in een spuitbus neemt of juist kiest voor een roller. Beide modellen hebben hun voor- en nadelen. Een spuitbus komt niet in contact met je huid en is dus hygiënischer. Deze kan dan ook gemakkelijker door meerdere mensen gebruikt worden. Even sprayen ermee is ook snel gepiept. Nadeel van spuitbussen was vroeger dat deze werkten met drijfgassen die slecht zijn voor het milieu. De meeste spuitbussen werken daar tegenwoordig echter niet meer op en bovendien worden de bussen zo klein mogelijk gemaakt zodat er zo min mogelijk grondstoffen nodig zijn om ze te maken en het vervoer en de opslag ervan ook minder ruimte in beslag neemt.

Roller ten opzichte van spuitbus

Niet iedereen vindt een spuitbus fijn in gebruik dus kun je als alternatief ook voor een roller kiezen. Het aanbrengen duurt wat langer maar een roller veroorzaakt veel minder irritatie bij de meeste mensen. Je brengt de deodorant op een voorzichtigere manier aan en dat voelen de meeste mensen dan ook minder. Nog een nadeel van een roller is dat je deze tegen de huid aanhoudt en dus beter niet dezelfde roller met meer mensen tegelijk gebruikt.

Kies een natuurlijke deodorant die veilig is voor je huid

Wil je graag een goede deodorant hebben die effect heeft maar die ook veilig is? Dan kun je ook kiezen voor een natuurlijke variant. Deze is vrij van chemische toevoegingen en wordt op een milieuvriendelijke en natuurlijke wijze geproduceerd. Je loopt hiermee ook minder kans op jeuk en irritatie. Deodorant kun je ook zelf maken, dan weet je zeker wat er allemaal in zit.