Welk gevaar schuilt er in shampoo?

We gebruiken allemaal graag een shampoo om ons haar mee te wassen maar is deze lekker ruikende substantie nu wel altijd even goed voor onze haren of in het algemeen voor onze gezondheid? En welke shampoo kunnen we het beste kiezen om ons haar er zo goed mogelijk uit te laten zien en te laten glanzen? Want toch iedereen wil er op zijn voordeligst bij lopen per slot van rekening en daar hoort ook mooi haar bij.

Toevoeging van SLS

Een van de meest voorkomende stoffen die als hulpstof aan veel shampoos wordt toegevoegd maar in nagenoeg alle soorten zeep, douchegel en ook tandpasta wordt aangetroffen is SLS. Dit staat voor Sodium lauryl sulfate, maar je vindt het als je op de achterzijde van een cosmeticaproduct kijkt ook vaak terug onder de naam Sodium laureth sulfate of Sodium acetyl sulfate. Deze chemische stof is goedkoop en daarom maken producenten er veelvuldig gebruik tijdens de productie.

Werking van SLS

SLS heeft een sterke ontvettende werking waardoor in het geval van shampoo je haar weer vetvrij wordt en er goed uit komt te zien. En wat nog voor veel mensen belangijker is: SLS zorgt ervoor dat als het product in aanraking komt met water het begint te schuimen. Mensen zijn geneigd aan te nemen dat shampoo beter werkt als het schuimt en vinden het vooral prettig als hun hoofd vol met schuim zit dat ze er weer af kunnen spoelen. Dit geeft ze een schoon gevoel. SLS heeft echter niet alleen positieve eigenschappen.

Gevaren van SLS

SLS kan na gebruik nog lange tijd achterblijven op de huid maar ook doordringen in het lichaam. Dit is vooral bij kinderen gevaarlijk en het kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld het hart of de hersenen. Ook aan de buitenkant kan SLS schadelijk zijn. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je haar niet meer vet is en ontdaan wordt van alle vuil dat erin zit, het haalt ook het vocht eruit. En juist daardoor wordt je haar ook weer droger. Veelvuldig wassen is overigens altijd slecht voor je haar.

Ook in dure producten aanwezig

Ondanks het feit dat SLS een voordelig bestanddeel is van shampoo tref je het niet alleen aan in goedkope producten. Het wordt ook gebruikt voor de duurdere en luxe shampoos. Als je wilt weten of er SLS in je favoriete shampoo zit kun je het beste even op het etiket kijken. SLS wordt vaak als een van de eerste bestanddelen genoemd, dus de hoeveelheid die erin zit is dan aanzienlijk.

Toevoeging van siliconen

Diverse shampoos bevatten ook siliconen maar je zult ze nog vaker aantreffen in conditioner en haarmaskers. Siliconen in de shampoo zorgen ervoor dat je haar gaat glanzen en dat is wat mensen uiteraard graag willen. Het nadeel van het gebruik van siliconen zit echter in het feit dat deze een soort glanslaagje vormen dat bovenop je haar ligt en niet het haar zelf doen glanzen. Door de aanwezigheid van dit laagje krijgt het haar niet voldoende zuurstof en kan daardoor broos worden of afbreken of zelfs uitvallen. Als je wat aan je haar wilt laten doen, zoals het bijvoorbeeld voorzien van een kleurtje dien je er dan ook eerst voor te zorgen dat de siliconen laag eraf is, anders houdt de verf niet en heeft het geen nut je haren te kleuren.

Toevoeging van parabenen

De laatste veelgebruikte gevaarlijke stof die je in shampoo kunt aantreffen zijn parabenen. Deze stof wordt toegepast in diverse cosmeticaproducten waaronder shampoo om deze beter en langer te kunnen bewaren. Parabenen vormen een voordelige hulpstof en werden tot voor kort ook veelvuldig gebruikt. Je zag ze met name ook in deodorant gebruikt worden. Parabenen danken hun negatieve imago aan het feit dat ze aan borstkanker gelinkt worden. Via met name deodorant zouden de parabenen de bloedbaan in kunnen dringen en zo aan het ontstaan van borstkanker kunnen bijdragen. Parabenen imiteren de werking van het hormoon oestrogeen hetgeen bij een grote hoeveelheid in het lichaam kankergezwellen kan veroorzaken. Er zijn echter tegenwoordig veel cosmeticaproducten op de markt waarin geen parabenen meer gebruikt worden.

Kies de shampoo die goed is voor jouw haar

Natuurlijk heeft iedereen een favoriete shampoo of kies je juist altijd voor een shampoo die het beste bij jouw haar past en het de best mogelijke verzorging biedt. En natuurlijk wil ook iedereen regelmatig zijn haar wassen om een schoon en fris gevoel te krijgen. Het is dan ook niet nodig om meteen alle shampoos af te zweren omdat je bang bent voor eventuele gevaarlijke bestanddelen.

Kijk goed wat erin zit

Het beste is om eerst op de verpakking of het etiket dat op de shampoofles zit te kijken van wat voor grondstoffen je shampoo gemaakt is. Als er iets inzit waar jij niet tegen kunt of dat je niet prettig vindt kun je er ook altijd voor kiezen om een shampoo te nemen waarin deze grondstoffen niet gebruikt worden. Dit kan een shampoo zijn die gewoon in de supermarkt of bij de drogist verkrijgbaar is maar je kunt ook kiezen voor een shampoo die gemaakt is van biologische grondstoffen.

Kies een biologische variant

Voor een biologische shampoo geldt dat de bestanddelen die erin zitten op verantwoorde en milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn. Zit er bijvoorbeeld parfum in de vorm van lavendel in? Dan is deze gekweekt zonder dat er bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas gekomen zijn. Resten van biologische producten zijn ook biologisch afbreekbaar en vormen geen bedreiging voor het milieu. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid om voor een biologisch product kiezen.

Ga voor een goede balans

Zeker als je aanleg hebt voor allergie├źn of vaak eczeem of uitslag hebt is het wijsheid te kiezen voor een biologische shampoo. Deze zorgt er voor dat je haar schoon gewassen kan worden maar omdat er geen chemicali├źn in zitten vormt het een goede balans voor je haar en hoofdhuid. De laatste wordt rustiger en schilfers of bijvoorbeeld roos kunnen verdwijnen doordat de talgproductie weer de juiste hoeveelheid afgeeft. Je haar wordt mooi op een natuurlijke wijze die ook nog eens gezond is voor je hoofdhuid en de rest van je lichaam.