Wat is een misvak?

Wat is een misvak?

Wij zijn gewend om onze tanden schoon te houden met een borstel, tandpasta en eventueel flosdraad of tandenstokers. Er zijn echter ook andere manieren om je gebit goed te reinigen. Een voorbeeld hiervan is een miswak, ook wel bekend onder de naam sewak. Dit is een stokje afkomstig van de Salvadora Persica boom dat je kunt gebruiken om je tanden te reinigen. Het heeft een antibacteriële werking maar je kunt het ook gebruiken in plaats van een tandenborstel. Een miswak wordt vaak gebruikt in de moslimwereld, in Westerse landen is het veel minder bekend. Het is een voordelig en effectief middel om je gebit te reinigen en makkelijk verkrijgbaar in landen in vooral Afrika en het Midden-Oosten, maar ook in landen verder naar het oosten zoals India en streken in zuidoost Azië wordt het veel gebruikt.

Miswak of tandenborstel?

Er zijn de afgelopen decennia diverse onderzoeken gedaan onder gebruikers van een miswak en een tandenborstel. Hieruit is naar voren gekomen dat de miswak gebruikers zeker geen slechter gebit hebben dan de gebruikers van een reguliere tandenborstel. Miswak is echter minder efficiënt dan moderne middelen die tandplak tegengaan, zoals mondwater en andere middelen om je mond mee te spoelen. Deze gaan de bacteriën die de oorzaak zijn van tandplak beter tegen maar hebben daarentegen wel een chemische kern.

Religieuze betekenis

Miswak werkt ook tegen een slechte adem en zorgt voor een schoon gebit. Het heeft ook een religieuze betekenis. In de islam wordt het gebruik van een miswak ook genoemd en niet alleen om de mond en het gebit te reinigen. Het wordt namelijk vanuit het geloof ook aangeraden om bij bepaalde gelegenheden te gebruiken, zoals voordat je op reis gaat. Dit klinkt voor ons niet vreemd in de oren, want wij poetsen waarschijnlijk ook onze tanden voordat we ergens naar toe gaan.

Wat te doen als de miswak versleten is?

Een tandenborstel die versleten is vervang je veelal door een nieuw exemplaar maar hoe werkt dit nu bij een miswak? Om te beginnen dien je ervoor te zorgen dat je een miswak aanschaft die gemaakt is van een tak of een wortel van de Persica boom. Hou er daarbij rekening mee dat een miswak die gemaakt is van een wortel langer mee zal gaan in gebruik. Een miswak dien je op eens schone plek te bewaren en soms is het nodig om het eind ervan eraf te halen zodat je een schone en hygiënische tak overhoudt. Als de miswak te droog is om goed te kunnen gebruiken zet je deze in het water zodat hij weer voldoende vocht opneemt en geschikt is voor een goede reiniging van het gebit.

Hoe gebruik je een miswak op de juiste manier?

Er zijn diverse manieren waarop je een miswak kunt gebruiken zodat het ten goede komt aan je gebit en het onderhoud ervan. We leggen je een manier kort uit.

Haal de bast eraf

Bijt om te beginnen een stukje van de bast van de miswak af. Doe dit met een klein stukje totdat je het hout dat eronder zit ziet. Spuw het daarna uit. Sommige mensen vinden het een beetje pittig of warm worden in hun mond maar het kan geen kwaad en is volkomen onschuldig.

Kauw op de binnenkant

Begin vervolgens te kauwen op het hout dat je nu ziet totdat het zacht begint te worden. Dit duurt meestal maar een paar minuten. Het beste is te kauwen tot je een soort tegenstand begint te voelen, dan ben je ver genoeg gegaan.

Zet het in water of tandpasta

Vervolgens zet je het uiteinde in wat water. Dit kun je vergelijken met het aanbrengen van tandpasta op een normale borstel. In plaats van gewoon water kun je ook een beetje tandpasta op de miswak doen maar rozenwater wordt ook veelvuldig gebruikt.

Begin met poetsen

Pak de miswak uit het bakje water en hou hem vast op de manier waarop dit voor jou het makkelijkste is. Er zijn speciale technieken voor maar de meeste mensen doen het op hun eigen manier. Het is eigenlijk net als met een tandenborstel alleen gebruik je bij een miswak het uiteinde net andersom. Begin zachtjes met poetsen en zorg ervoor dat je alle plekjes in je mond goed raakt. Het werkt net als bij een elektrische tandenborstel: je hoeft geen druk te zetten maar de miswak gewoon zachtjes door je mond te bewegen.

Berg de miswak netjes op

Als je de miswak niet meer gebruikt, zorg er dan voor dat je het uiteinde als dit begint te verslijten eraf haalt zodat het wel hygiënisch blijft. Hoe lang je er mee kunt doen hangt voornamelijk af van hoe vaak je de miswak gebruikt. Zorg ervoor dat de miswak na gebruik op een schone plek opgeborgen wordt, zoals bijvoorbeeld in een houder of in een afgesloten potje.

Andere manieren

Dit is slechts één manier waarop je de miswak kunt gebruiken. Voor andere manieren raadpleeg je het beste even het internet of vraag je iemand anders die een dergelijke tak gebruikt om raad.

Miswak versus tandenborstel en pasta

De meeste mensen zijn het gewend om een tandenborstel te gebruiken met tandpasta. Dit geeft zeker een schoon gevoel in je mond en werkt bacterieremmend. Met een miswak kun je je mond echter ook goed reinigen. Voordeel van een miswak ten opzichte van een tandenborstel en tandpasta is dat deze erg voordelig is in aanschaf, makkelijk is in het gebruik en je kunt er tandpasta bij gebruiken maar dat niet noodzakelijk is. Gewone tandpasta bevat diverse chemische hulpmiddelen (bijvoorbeeld om deze harder te laten schuimen) maar deze zijn niet altijd even gezond. Bovendien bevat de meeste tandpasta ook fluoride. Dit is weliswaar goed voor je tanden maar inslikken is niet zo goed voor je gezondheid. Je kunt er ook voor kiezen een natuurlijke tandpasta te gebruiken waar geen chemische elementen aan toegevoegd zijn maar een miswak is ook een prima alternatief als je liever geen tandpasta wilt gebruiken waarin diverse kunstmatige hulpstoffen gebruikt zijn.