Hoe maak je zeep zonder lye?

Zeep wordt vaak met behulp van kunstmatige hulpstoffen gemaakt die er onder andere voor zorgen dat het bijvoorbeeld goed schuimt als het in contact komt met water of dat het lang houdbaar is en zijn werking niet verliest.

Wat is lye?

Een van de hulpstoffen die gemaakt wordt bij de vervaardiging van zeep is lye. Lye is Engels voor loog of loogzout, een uiterst bekend onderdeel van zeep. Dit is een vloeibare metaalhydroxide. Lye wordt veel gebruikt voor de productie van veel verschillende artikelen. Bij het maken van zeep fungeert het als een soort lijm. Het is dan een lijm die in de vorm van de chemische stoffen natriumhydroxide en kaliumhydroxide gebruikt wordt. Het verschil tussen de beide stoffen is dat bij zeepjes waarin kaliumhydroxide gebruikt wordt deze wat zachter zijn dan de zeepjes die gemaakt worden met behulp van natriumhydroxide.

Hoe wordt lye verwerkt?

Lye wordt bij het maken van zeep gebruikt als lijmmiddel om ervoor te zorgen dat de zeep één geheel blijft en niet tijdens het gebruik in kleine stukjes uit elkaar brokkelt. Lye verzeept feitelijk de oliën waarvan je zeep maakt. Tijdens het maken van de zeep voegt men de lye toe aan de nog warme zeep. De zeep wordt afgekoeld en vervolgens bij oliën en smeermiddelen gedaan. Hierna wordt het gemiddeld een paar uur gekookt en in een mal gegoten zodat de zeep de juiste vorm krijgt. Deze methode wordt veelvuldig toegepast, zeker bij massaproductie omdat je op deze manier heel snel zeep hebt. Zeep die op traditionele wijze gemaakt wordt (en dat is op een koude manier) heeft namelijk veel meer tijd nodig om te drogen en het duurt dan ook veel langer voordat deze geschikt is om te gebruiken.

Verdere chemische toevoegingen

Chemische zeep wordt gemaakt van oliën die verhit worden. Om van de oliën zeep te kunnen maken wordt er dus natronloog (lye) aan toegevoegd. Dit is niets meer dan gootsteenontstopper, dus een niet al te vriendelijk goedje. Daarnaast worden er ook nog chemische hulpstoffen aan toegevoegd zoals parfum, parabenen en siliconen, allemaal met hun eigen doel. In principe is olie PH neutraal maar doordat er lye aan de zeep wordt toegevoegd verandert deze waarde in zout oftewel alkalisch.

Schadelijke stoffen

Chemisch geproduceerde zeep bevat een aantal elementen die schade kunnen berokkenen aan onze gezondheid. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onze hormoonhuishouding beïnvloeden, het risico op kanker doen toenemen of allergische reacties bij mensen veroorzaken. Dat is niet zo goed natuurlijk als je nagaat dat je een stukje zeep vooral gebruikt om je handen lekker schoon te wassen en goed hygiënisch bezig denkt te zijn. De belangrijkste schadelijke stoffen die je aantreft in zeep zijn de volgende.


 

Parabenen

Parabenen worden gebruikt zodat de houdbaarheid van cosmetische producten verlengd kan worden maar ze zijn niet altijd even onschadelijk. Parabenen zijn in diverse onderzoeken al gelinkt aan kanker.

Sulfaten

Een tweede stof die we noemen zijn sulfaten zoals SLS. Deze vind je terug in zeep en andere cosmetische producten en worden aan zeep toegevoegd zodat deze lekker begint te schuimen als deze in aanraking komt met water. Veel mensen denken dat zeep beter werkt als het goed schuimt maar dat is niet waar. Het wordt enkel zo door mensen ervaren. SLS zorgt ervoor dat je een soort laagje op je haar of huid krijgt waardoor er geen zuurstof meer doorheen kan en je huid uitdroogt.

Triclosan

Als laatste noemen we Triclosan. Deze hulpstof vind je vooral terug in antibacteriële producten. Hoe goed deze ook lijken te zijn, ze hebben een bijzondere werking: ze doden behalve de bacteriën en schimmels ook de goede bacteriën die op je huid aanwezig zijn. Dat is uiteraard geen goede zaak.

Zeep zonder lye is ook mogelijk

Lye is niet perse noodzakelijk om te gebruiken bij het maken van zeep. Er is biologische zeep op de markt waar het niet in zit, maar je kunt zelf ook zeep maken waar je dit bestanddeel weg laat. Hoe je dit het beste kunt doen en wat je dan nodig hebt ter vervanging (je wilt natuurlijk wel dat je zeep een mooi geheel blijft en niet uit elkaar valt) kun je op internet vinden.

Voorbeeld van zeep zonder lye

Als je kiest voor een natuurlijke zeep is het vaak het beste om te kijken wat er allemaal voor gebruikt wordt om deze te maken. Handmatig gemaakte zeep wordt al eeuwenlang op dezelfde wijze gemaakt toen men nog niet eens van alle chemische stoffen gehoord had die er nu vaak aan te pas komen. In landen in met name het Midden-Oosten en Afrika wordt nog altijd op dezelfde traditionele manier zeep geproduceerd als eeuwen geleden ook al gedaan werd. Men kende toen reeds de zuiverende en reinigende werking van natuurproducten en past deze nog altijd toe bij de vervaardiging van zeep. Er wordt niks onnatuurlijks aan deze zeep toegevoegd en deze is dan ook mild, hydraterend en dusdanig veilig in gebruik dat het ook voor kleine kinderen gebruikt kan worden zonder dat het nadelige gevolgen heeft.

Maak je natuurlijke zeep zelf

Als je er 100% zeker van wilt zijn dat de zeep die je gebruikt zonder lye gemaakt is kun je deze natuurlijke zeep kopen maar je kunt het net zo goed zelf maken. Je gebruikt dan ter vervanging van de chemische hulpstoffen gewoon natuurproducten. Hoe je deze zeep kunt maken vind je op internet. Je leest er wat je er voor nodig hebt maar ook hoe het proces in zijn werk gaat. Het is prima om zeep te maken op basis van natuurlijke kruiden. Dit wordt misschien niet door iedereen direct als zeep beschouwd maar het heeft dezelfde werking en is bovendien veel milder voor de huid en beschermt deze beter zonder ze te beschadigen.

Kies voor Ayurvedische zeep met kruiden

Een goed voorbeeld is Ayurvedische zeep. Hierin zitten geen chemische bestanddelen maar kruiden met een positieve werking. Deze zeep werkt ontstekingsremmend, ontspannend, reinigt en is ook effectief bij huidaandoeningen zoals acne. De zeep kan ook gebruikt worden om wondjes sneller te doen genezen of bij allergieën. Deze zeep maak je eenvoudig zelf.