Wat is sodium hydroxide?

Om zeep te maken wordt gebruik gemaakt van veel grondstoffen en een daarvan is sodium hydroxide. Ook wel bekend als natriumhydroxide of bijtende soda. Sodium hydroxide staat ook bekend onder de naam loog (lye in het Engels) en natronloog. Het wordt gebruikt bij de productie van zeep als een soort lijmmiddel zodat de zeep tijdens het gebruik door de consument niet uit elkaar valt.

Hoe wordt zeep gemaakt?

Zeep wordt gemaakt van oliën die verhit worden. Aan de nog warme olie wordt loog toegevoegd zodat het aan elkaar blijft plakken en op zeep begint te lijken. Het wordt feitelijk gebruikt om de olie te verzepen. Nadat het mengsel een paar uur gekookt heeft wordt het in een mal gegoten om de juiste vorm te krijgen en af te koelen. Op deze manier heb je vrij snel zeep gemaakt hetgeen bij massaproductie natuurlijk belangrijk is.

Toevoegen chemische stoffen

Natronloog of sodium hydroxide is hetzelfde als gootsteenontstopper, dus een erg vriendelijke stof is het zeker niet. Het is overigens niet het enige hulpmiddel dat wordt toegevoegd aan zeep tijdens de productie. Je kunt ook nog denken aan andere stoffen zoals parfum of parabenen. Deze hebben allemaal een eigen doel en worden niet voor niks toegevoegd maar het zijn niet allemaal onschuldige stoffen. We noemen je de belangrijkste hulpstoffen die in veel cosmetische producten worden toegepast.

Parabenen

Deze worden gebruikt zodat een product langer houdbaar blijft. In bepaalde onderzoeken wordt zelfs een verband gelegd tussen parabenen en bepaalde vormen van kanker. Parabenen komen bijvoorbeeld ook voor in deodorant en lijken op oestrogeen. Als je dat teveel in je lichaam krijgt kan het ook kanker veroorzaken. Zodoende ziet men een verband.

Sulfaten

Deze staan vaak bekend onder de naam SLS en worden niet alleen voor zeep, maar bijvoorbeeld ook voor shampoo en tandpasta gebruikt en zorgen ervoor dat het product goed schuimt als het in aanraking komt met water. Sulfaten kunnen na gebruik nog lange tijd achterblijven op de huid en er zelfs in doordringen, hetgeen niet altijd positief is. Veel mensen denken dat een bepaald product zelfs dient te schuimen omdat het anders niet goed werkt maar dat is niet waar. Ze ervaren het schuim veelal als aangenaam als je je tanden staat te poetsen of in bad zit, maar noodzakelijk voor een goede reiniging is het zeker niet.

Triclosan

De laatste stof die we noemen is Triclosan. Deze vind je hoofdzakelijk in antibacteriële zepen terug. Het doet zeker zijn werking en doodt kwalijke bacteriën en schimmels maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende bacteriën en het doodt ook de goede bacteriën die een mens juist nodig heeft.

Geen noodzaak om sodium hydroxide te gebruiken

Ondanks het feit dat sodium hydroxide veelvuldig gebruikt wordt bij de productie van zeep en aanverwante reinigingsproducten is het niet noodzakelijk om dat te doen. Zeep is namelijk ook zonder dit hulpmiddel te maken. Er zijn grondstoffen op de markt waarmee je hetzelfde effect kunt bereiken: dat wil zeggen dat de zeep niet uit elkaar brokkelt tijdens het gebruik en je daarvoor elementen gebruikt die niet chemisch zijn maar een natuurlijke oorsprong hebben.

Kies voor biologische zeep

Je kunt op internet veel soorten biologische zeep vinden die met behulp van natuurlijke grondstoffen gemaakt zijn. Met name in landen in het Midden-Oosten en noordelijk Afrika kenden ze eeuwen geleden al technieken om zeep te maken zonder dat hier ook maar iets kunstmatigs aan te pas hoefde te komen. Hetgeen natuurlijk ook niet mogelijk was, want dat bestond toen nog niet eens.

Aleppozeep

Een goed voorbeeld hiervan is de zeep die op traditionele wijze nog altijd in Aleppo, in Syrië gemaakt wordt. Deze zeep wordt gemaakt op basis van laurierbesolie en olijfolie en er worden geen kunstmatige stoffen zoals parfum of conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze zeep is zeer huidvriendelijk, te gebruiken om jezelf te wassen en niet alleen je lichaam maar ook je haren kun je ermee behandelen. De zeep is voor alle huidtypes geschikt en kan ook voor kindjes gebruikt worden en roept geen irritaties of allergische reacties op. Deze zeep wordt nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger, dat wil zeggen handmatig, zonder toevoegingen en de zeep krijgt de tijd om te drogen en uit te harden voordat deze gebruikt wordt.

Maak je natuurlijke zeep zelf

Natuurlijke zeep kopen behoort tot de mogelijkheden maar je kunt er ook voor kiezen om zelf zeep te maken op basis van 100% natuurlijke producten. Zelf zeep maken is geen moeilijke klus en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit met diverse kruiden te doen.

Kies de juiste bestanddelen

Kruiden zijn natuurlijk en hebben verschillende goede invloeden op huid en haar. Dit varieert uiteraard per kruid. Het slimste is om eerst goed te bedenken wat je nu verlangt van een stuk zeep en waarvoor je het gebruikt. Als je soms allergisch bent voor bepaalde kruiden laat je deze uiteraard weg en kies je voor iets anders. Bepaalde kruiden zijn goed voor bijvoorbeeld de hydratatie van de huid, weer andere zorgen voor een goede reiniging. Het is maar net wat je belangrijk vindt natuurlijk.

Zoek het juiste recept en ga aan de slag

Als je bepaald hebt wat je wilt kun je een recept zoeken op internet waarmee je zeep kunt maken zonder sodium hydroxide. In een dergelijk recept vind je wat je allemaal nodig hebt en hoe je er zeep van kunt maken. Begin met een kleine hoeveelheid want mocht de zeep niet fijn zijn in gebruik, dan kun je beter andere maken. De meeste mensen zullen eerst wat experimenteren voordat ze iets gevonden hebben dat prima bij ze past. Maar dan heb je ook wat. Je kunt de zelfgemaakte zeep voor jezelf houden maar het is ook een leuk en veilig cadeautje om te geven, zeker aan mensen met een gevoelige huid die niet allerlei chemische producten kunnen verdragen. Zelf zeep maken is ook stukken goedkoper dan natuurlijke zeep kopen, dus dat is ook een leuk bijkomend voordeel. Hou er wel rekening mee dat de zeep die je zelf maakt niet meteen klaar is voor gebruik en vaak een groot aantal weken dient te drogen en uit te harden voordat je deze ook goed kunt gebruiken.